България може да загуби стотици милиони евро от ЕС

България не е успяла да си вземе поука от първия програмен период и в средата на настоящия отново е изправена в риск от загуба на стотици милиони левове от европейските фондове. За някои европрограми щетата вече е ясна – само по ОП „Наука и образование“ държавата почти е отписала около 70 млн. лева.

Много по-драматична обаче е ситуацията по друга важна програма – „Околна среда“, където от екоминистерството регистрираха сериозно забавяне, което може да струва почти 170 млн.евро. В средата на периода и двете програми отчитат реално изплатени средства под 5%, показа справка на в. „Сега“ в информационната система за отчитане на европейските средства.

Проблемите обаче не свършват единствено с „Наука и образование“ и „Околна среда“. Под въпрос са и други плащания по европейските фондове, които се бавят почти критично. Те са на опашката по реално изплатени суми, които дори не успяват да стигнат 4%. Това са „Добро управление“ (3.84%) и „Морско дело и рибарство“ (0.14%), по която през миналия програмен период България на няколко пъти вече губи пари. Около 7 на сто пък са плащанията по други две важни програми – „Регионално развитие“ и новия фонд „Убежище, миграция и интеграция“.

Част от проблемите при еврофондовете се крият в лошото управление и некачествените проекти. Именно липсата на достатъчно опит от страна на общини и институции спъва усвояването на парите за екология. Тежките и скъпи отчуждителни процедури на терени, върху които ще се правят инвестициите, също бавят процеса. Препъникамък са и купищата обжалвания на вече сключени договори, оплакаха се наскоро от министерството на Нено Димов.

Пред в. „Сега“ от Асоциацията на индустриалния капитал изразиха тревога. „През годините различни хора работят по тези програми и те не се учат от грешките и опита на предишните си колеги“, коментира шефът на АИКБ Васил Велев.

Той определи като лош знак риска от загуба на средства по „Наука и образование“ и подчерта, че фирмите чакат реализирането на куп политики, свързани с изграждането на връзката между науката и бизнеса. „Това е още едно доказателство, че няма кой да работи. Даден министър и Господ да е, няма как да свърши сам цялата работа“, коментира Велев.

Признание

Проблемът бе коментиран наскоро и от вицепремиера Томислав Дончев, който също допусна, че е възможно забавяне. „Съгласен съм с констатацията, че темпът на използването на европейските пари трябва да бъде бърз, ускорен и равномерен и че те са изключително важни за българската икономика, без да са нейният фундамент“, заяви той.

 

Монитор

ЕМКО със замразен лиценз заради нарушения. Лицензът на оръжейната фирма за търговия ЕМКО на скандалния авер на Цветан Василев – Емилиян Гебрев, е замразен заради установени редица нарушения и пропуски. Решение за това е взето на заседанието на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС миналия вторник, потвърдиха за Агенция Монитор участвали в заседанието. Действието на лиценза за търговия с оръжие се спира за половин година. „Имаше мотивиран доклад от МВР, на база на който беше предложено това решение“, обясни министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Докладът е бил на служба КОС към МВР с установени редица пропуски при дейността на предприятието. Констатирани били нарушения при съхраняването на военна продукция. Подобни действия на тази фирма можели да застрашат сигурността, затова било взето и решението за замразяване на лиценза.

По време на заседанието на Междуведомствения съвет било взето решение още да се замрази дейността и на новия управител на дружеството към МО – „Снабдяване и търговия“ Хранимир Генчев, тъй като все още нямало решение от ДАНС за допуск до класифицирана информация. Това дружество извършва сделки точно с фирми, които търгуват с оръжие и специална продукция, отбеляза Каракачанов.

Замразяването на лиценза на ЕМКО заради нарушения е поредният скандал около Гебрев. Преди седмици лъсна, че оръжейният бос помага на банкера беглец Цветан Василев в опитите му да продължи да контролира и да точи „Дунарит“. Дружеството бе финансирано с кредити за над 90 млн. лева преди фалираният от Василев трезор да бъде поставен под спецнадзора на БНБ. Въпреки това срещу взетите заеми никога не са предоставяни адекватни обезпечения, информира в.Сега. Така от момента, в който КТБ бе поставено под спецнадзора на БНБ, а впоследствие обявено в несъстоятелност, вървят опити за отмъкването на военния завод. Първият бе чрез сделката за 1 евро, а сега – чрез опити за овладяване на завода посредством увеличаване на капитала му с единствената цел собственик на акциите му да стане ЕМКО на Гебрев. Престъпният тандем прибягна до това средство, за да заобиколи запорите, наложени върху „Дунарит“, но засега решението все още не е успяло да влезе в сила, защото текат дела и не е вписано в Търговския регистър.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *