Българо-виетнамски бизнес форум се провежда в София

Форумът беше открит от зам.-министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров, който запозна чуждестранната делегация с възможностите за инвестиции и развитие на икономиките на двете страни. Той е председател на българската част от двустранната комисия.
По думите на зам.-министър Димитров през последните няколко години се наблюдава стабилен темп на нарастване на търговията с аграрни стоки в България. През 2010 г. външнотърговското салдо е било 712 млн. евро, а през 2011 то бележи ръст и е 1 026 млн. евро. България е заинтересована за инвестиции от виетнамска страна, допълни зам.-министърът.
Съпредседателят на комисията от виетнамска страна е зам.-министърът на индустрията и търговията на Виетнам Хо Тхи Ким Тхоа. По време на срещата тя информира, че основният износ на страната ѝ е на черен пипер и кашу, както и ориз, кафе, риба и рибни продукти и текстилни стоки. Виетнам е заинтересована и за инвестиции в областта на информационните технологии, науката и селското стопанство, в частност животновъдството. По време на сесията, смята Тхоа, трябва да се увеличи сътрудничеството между двете държави. В рамките на Двадесет и втората сесия на Междуправителствената българо-виетнамска комисия се провежда и двустранен бизнес форум, в който участват повече от 30 представители на български фирми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *