Венецуела достигна 25 000 % годишна инфлация

Инфлацията във Венецуела е достигнала близо 25 000 процента през 12-те месеца до края на май, предаде ДПА, като се позова на властите.Венецуела достигна 25 000 % годишна инфлация.

Резултат с изображение за венецуела инфлация

Финансовата комисия към парламента съобщи, че инфлацията за този едногодишен период възлиза на 24 571 процента. Само за май тя е била 110,1 процента.

Говорител на комисията каза, че инфлацията е 2,4 процента на ден. Това е „трагедия, която преживяваме всеки ден“, коментира той.
Венецуела изпадна в тежка икономическа криза заради поевтиняването на петрола, основния й износ, и след години на лошо управление, отбелязва ДПА. Южноамериканската страна страда от масов недостиг на основни продукти и едновременно с това хората не могат да си позволят да си купят наличните стоки информира economynews.bg.

Контролираният от опозицията парламент призова социалистическото правителство да отмени наложения преди 15 години валутен контрол и да спре прекомерното печатане на пари – мерки, за които се смята, че допринасят за хиперинфлацията и ниската стойност на националната валута, боливара.

На много венецуелци им се налага да носят пачки с пари в брой в чанти вместо в портфейлите си, тъй като покачващата се инфлация и понижаващата се валута повишават броя на банкнотите, необходими за ежедневни разходи.

Предвижда се тази ситуация дори да се влошава. Инфлацията, която вече е най-бързата в света.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *