Видяха голям риск у нас заради Гърция

България, Румъния и Унгария са изложени на най-голям риск от кризата в Гърция. Това предупреди базираната в Лондон водеща консултантска компания в областта на макроикономиката „Кепитъл икъномикс“, цитирана от БНР. Един от анализаторите на компанията, Нийл Шиъринг, подчертава, че нито една страна не е имунизирана срещу затрудненията в Гърция и по всяка вероятност финансовите пазари в региона ще пострадат още повече, ако ситуацията не бъде поставена под контрол. Британският икономист отбелязва и че проблемите на Гърция са намалили изгледите за бързо приемане на еврото от източноевропейските страни.
Подобно предупреждение отправи и главният анализатор на „Данске банк“ Ларс Кристенсен, според когото българските авоари са най-застрашени от „гръцката зараза“. Той препоръча на инвеститорите да стоят за момента далеч от централно и източноевропейските пазари.
„Кепитъл икъномикс“ и Данске банк са известни у нас с традиционно мрачните си прогнози, особено що се отнася за прибалтийските републики и България.
Вчера българският министър на финансите СимеонДянков каза, че очаква чуждите инвестиции през тази година да са по-малко и една от причините за това е лошото положение на региона като цяло – тежката криза в Гърция и не доброто положение на Румъния. Финансовият министър вижда в това и нещо положително, защото инвеститорите, които искат да вложат пари на Балканите, могат да се откажат от северната и южната ни съседка и да ги насочат към нас.
Освен това министърът заяви, че България има по-висок кредитен рейтинг не само от Гърция, но и от Португалия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *