Вкарват добавката за прослужено време в заплатите на чиновниците

На него са били приети промените в няколко наредби, свързани със закона за държавния служител.
Промените обхващат и класификатора на длъжностите в държавната администрация. Работодателските организации са подкрепили промените, а синдикатите са гласували против. Според Мика Зайкова от КТ Подкрепа новата организация на заплащането означава, че за равен труд няма да има равни заплати.
Най-важната поправка, с която не са съгласни синдикатите, е вкарването на добавката за прослужено време в основната заплата. Това нарушава принципите на европейската социална харта, коментира Мика Зайкова.
„И тогава аз, която имам много стаж с колежката, която е млад човек, ако стоим на едно работно място и сме еднакво старателни, ако имаме едни и същ професионален ценз, ще получаваме различни заплати. Защото моето допълнително възнаграждение, което е високо, ще го вкарат в основната ми заплата. Тоест за равен труд няма да има равна заплата, което си е живо нарушение“, каза тя.
Предлаганите промени в класификатора на длъжностите са свързани с по-ниски изисквания към професионалната квалификация на кандидати за ръководни постове, както и с абсурди като по-голям брой служители за сектор, отколкото за отдел, обясни още Мика Зайкова. Така наречената атестация на работата на всеки служител ще се прави от прекия му началник по критерии, които според Зайкова са субективни. Работодателските организации предлагат пилотно тестване на новия модел за заплащане в държавната администрация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *