Все повече хора търсят помощ от частен съдебен изпълнител

Частните съдебни изпълнителисъбират все повече дългове в полза на граждани, показва статистиката на камарата им. Според предварителните данни за 2014 г. тази година изпълнителните дела в полза на физически лица ще са с 10% повече от миналата година, съобщиха от Камарата на частните съдебни изпълнители.

Така се запазва тенденцията от миналата година за увеличаване на делата в този сегмент, когато в него бе отбелязан ръст от 14%.

Сумата, която ЧСИ са върнали на гражданите през 2014 г., ще стане ясна в началото на следващата година. От Камарата обаче очакват ръст спрямо 2013 г., когато на физически лица бяха възстановени над 150 млн. лв. В сумата влизат 3 млн. лв. за издръжки за деца и 16 млн. лв. – неизплатени трудови възнаграждения.

За сметка на това прогнозите са, че при изпълнителните производства в полза на бизнеса и на банките отново ще има спад. Такъв бе регистриран и през 2013 г., като най-голямо беше намалението на делата на банките – 22%.

„Частните съдебни изпълнители са много по-ефективни и съответно търсени, когато става дума за неизплатени възнаграждения от страна на некоректни работодатели или при развод, когато родител отказва да изплати постановеното от съда“, коментира председателката на КамаратаВалентина Иванова.

Според нея частното съдебно изпълнение търпи необосновани упреци, но то изпълнява съдебни решения при много строга законова рамка и контрол за разлика от други съществуващи форми на събиране на дългове.

От Камарата обявиха, че работят и над пакет от промени, насочени към облекчаване на длъжниците. „Обмисляме разширяване кръга от действия на ЧСИ, които подлежат на обжалване пред съда, както и варианти за създаване на допълнителни гаранции за справедливост на оценката на продаваните вещи, сред които задължително участие на вещо лице, въвеждане на тройна експертиза и начална цена на търга не по-ниска от данъчната оценка на имота“, заяви Валентина Иванова.

Освен това от Камарата заявиха, че обмислят конкретни решения в интерес на социално уязвимите длъжници. Сред тях са създаването на гаранции за несеквестируемите вземания за детски надбавки, болнични, инвалидни пенсии и други социални плащания. В момента има риск и реално се случва тези несеквестируеми суми да бъдат запорирани, защото, при налагането на мярката, ЧСИ не знае, че по дадената сметка постъпват защитени от закона средства.

От Камарата за пореден път напомниха, че от голямо облекчение за длъжниците ще е електронизацията на изпълнителния процес. Една от мерките е въвеждането на електронните запори. При действащата система запорът на сметки на длъжник във всички български банки излиза 540 лв., а при електронен запор сумата ще бъде 18 лв. Друга мярка, която обмислят от КЧСИ, е да въведат електронни търгове.

Започва и серия от инициативи за затягане на контрола над работата на отделните частни съдебни изпълнители. Една от тях е за въвеждане на електронна система, която да осигури постоянен мониторинг над всички кантори. Друга предвижда в контрола над ЧСИ да бъдат допуснати и външни експерти, което да го направи по-обективен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *