Външните министри на ЕС обсъждат преговорите с Турция

Предстоящите събития в областта на икономиката през тази седмица в ЕС

Външните министри на ЕС се събират в Брюксел днес, за да обсъдят проблемите около преговорите с Турция. Преговорите за членството на страната са временно блокирани от нежеланието на Анкара да нормализира търговските си връзки с Кипър. Експертите коментират, че е недопустимо страна, която кандидатства за членство в ЕС да не признава юридически съществуването на друг член от общността. Лидерите на ЕС ще вземат окончателно решение относно този проблем по време на срещата им в края на седмицата. Заседанието е планирано за 14 и 15 декември, съобщава EUobserver.

В същото време, министрите на транспорта ще дискутират таксите, които плащат клиентите на мобилните оператори при разговорите извън националната мрежа. Още през юли, ЕК предложи роумингът да бъде намален наполовина. Това предложение се подкрепя от Италия, Франция и Ирландия, които настояват да бъдат редуцирани и цените на текстовите съобщения. Други членове на съюза, като Великобритания, обаче се обявиха против изкуственото регулиране на пазара.

Във вторник се очаква членовете на Европейския парламент да гласуват и кандидатурите на двамата номинирани кандидати за комисари от България и Румъния – Меглена Кунева и Леонард Орбан.

Също във вторник ЕК ще представи годишния си доклад за годишния ръст на икономическото развитие в ЕС. В него са включени и индивидуални мерки за някои от 25-те страни – членки в общността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *