Въпрос за 9 трилиона долара

Когато финансовите министри от Г-20 тази седмица призоваха Федералния резерв за „минимизиране на отрицателните ефекти“ от увеличението на лихвените нива в САЩ, те пропуснаха една ключова сума: 9 трилиона долара.

Това са заемите, дължими в долари от небанковите кредитополучатели извън САЩ. Сумата е нараснала с 50% от 2008 г. насам по данни на Банката за международни разплащания, пишеBloomberg.

В случай, че Федералният резерв повиши лихвените си нива, както се очаква през тази година, за първи път от 2006 г. насам, това ще означава по-високи разходи за бизнеса и правителствата в целия свят.

Деноминираният в долари дълг е само един пример за това колко огромно влияние ще има всяка промяна на политиката на Фед върху световната икономика.

От жилищните пазари в Канада и Хонконг до капиталовите потоци към Китай и Турция, въпросът е не дали ще има последствия, а дали ефектът от вдигането на лихвите няма да е катастрофален.

Според главния икономист на Standard & Poor'sв Ню Йорк решението на Фед няма да засегне само развиващите се пазари, но те ще пострадат най-много.

На фона на ускоряването на икономическия растеж в САЩ доларът ще поскъпне срещу кошницата от основни валути с 12.3% през юни, тъй като по-високите лихви ще направят инвестициите на американския пазар по-привлекателни, прогнозират от JPMorgan Chase & Co. при сценарий за затягане на паричната политика на Фед в средата на годината.

Силният долар автоматично ще означава по-високи цени в местните валути за международно търгуваните суровини. Така инфлацията ще се ускори, като засегнати ще бъдат най-вече развиващите се икономики.

Най-силен ще е ударът срещу Китай. Китайският дълг, частен и публичен, деноминиран в долари, възлиза на 1 100 млрд. долара. За сравнение, друга държава, която вероятно ще пострада тежко – Бразилия, дължи само 300 млрд. долара.

По-високите цени на стоките, търгувани в долари ще граничат търсенето и търговията в глобален мащаб, които и без това не са в цветущо състояние.

На практика целият свят отново ще разчита на американските потребители. Само че нито светът нито икономиката на САЩ са същите, както през 2008 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *