В Хонконг обмислят строителство под земята

Големите градове като Ню Йорк и Сан Франциско може и да смятат, че имат проблем, но в процъфтяващия Хонконг трудностите са още по-осезаеми, пише CNBC.

Резкият ръст на населението накара строителните фирми да се превърнат на практика в пещерни строители.

Правителството на Хонконг също търси дългосрочно решение, което може да включва изграждане на подземни сгради за нежилищни цели, според доклад на Wired, цитиран от изданието. Този вариант се обмисля още от 80-те години на миналия век по примера на подобни проекти в Норвегия и Канзас.

Хонконг е един от най-скъпите и най-гъсто населени градове в света, който вече няма накъде да се разширява на фона на над 7-милионното население и продължаващия му ръст. Строителите не могат да предложат достатъчно жилища на населението не само заради ограниченото пространство, но и защото работят в условията на строги ограничения.

„Всички градски площи в Хонконг вече са застроени“, коментира Тони Хо, главен геотехнически инженер в отдела за строително инженерство и развитие на специалния административен район.

Строителството в извънградските зони може да донесе временно облекчение, посочва се в доклада. Затова и правителството проучва възможността да освободи терени за строителство, като премести някои съоръжения – например пречиствателни станции за отпадъчни води, центрове за данни и резервоари, под земята, информира investor.bg.

В по-дългосрочен план проектът може да предефинира общите пространства в региона.

Правителството вече е отделило средства за бъдещи проекти и е започнало проучвания за осъществимостта им. Според скорошно проучване има 48 перспективни подземни пространства. Проучват се и още 6.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *