Гръцката криза понижи акциите на Манчестър Юнайтед

Ако някога сте желали да закупите акции на отбора, но са ви са се стрували твърде скъпи, сега е удобният момент. Акциите на 20-кратният шампион на Англия, който е сред фаворитите на Betfair България за класиране в челните места и през следващия сезон, достигнаха спад от 5% през последните няколко седмици, благодарение на събитията, свързани с гръцката икономическа криза.

Понижението достигна до 17.72 щатски долара, а самият клуб е оценяван на 3.63 милиарда долара.

В интервю милиардерът Рон Барън направи анализ на отбора и предрече, че цената на клуба почти ще се удвои и ще достигне до 6 милиарда долара в следващите пет години. Инвеститорът заяви, че Манчестър Юнайтед е „най-популярната телевизионна програма в света“.

Английският клуб се управлява от американското семейство Глейзър , които притежават още и отборът по американски футбол Тамба Бей Бъканиърс от Националната Футболна Лига. Американците закупиха клуба през 2005 и макар феновете на отбора невинаги да бяха съгласни с техните решения, моделът им на управление се оказва успешен до момента.

В най-скорошното оценяване на клубните отбори в Европа и света, Манчестър Юнайтед бе оценен на 3.1 милиарда долара и зае трета позиция, малко зад Реал Мадрид и Барселона. Въпреки неособено сполучливите първи два сезона на клуба след напускането на дългогодишната легенда Алекс Фъргюсън, марката Манчестър Юнайтед все още запазва статуса си на една от най-големите в света. Голяма част от приходите на клуба изглеждат като имунизирани, въпреки неговото представяне напоследък.

Затова свидетелства и рекордният 10-годишен спонсорски договор, който клубът подписа с Адидас. От следващия сезон (2015-16) немският гигант ще налива в касата на клуба средно около 110 милиона долара на година, а сумата може и да нарасне в зависимост от представянето на клуба. Две години по-рано (2013-14) отборът подписа договор и с американския автомобилен концерн, Шевролет, за сумата от 75 милиона долара на сезон за срок от седем години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *