Гръцките банки се възстановяват от шока след избора на СИРИЗА

Акциите на гръцките банки възстановиха част от стойността си след като министри от новото правителство поеха задължение, че няма да се конфронтират с кредиторите на страната, пише „Катимиерини“.

В рамките на първите два дни след като новото правителство на крайнолявата партия СИРИЗА пое властта, акциите на атинската борса поевтиняха до нива, невиждани от най-тежките години на дълговата криза, а банките, много от които са със значително държавно участие, загубиха приблизително 11 милиарда долара от капитализацията си.

„Разпродажбата“ на акции последва изказвания на министри от новия кабинет, които обещаха да увеличат минималната заплата и да задържат приватизацията на държавни предприятия и активи. Заместник-премиерът Яниис Драгасакис отдаде тези изказвания на неопитност.

„Имаме нови министри, които заемат за първи път такива постове и общество, в което са създадени очаквания от такива действия“, заяви той. „Гръцкото правителство иска да привлича инвеститори“, добави той.

Акциите Alpha Bank поскъпнаха с 18.1% в четвъртък, след като загубиха над 30% от стойността си в сряда. National Bank of Greece „поскъпна“ с 12.3%, след сходна загуба в сряда.

Несигурността около финансирането на страната при управлението на СИРИЗА стана повод банковите депозити да бъдат теглени с честота, невиждана от пика на дълговата криза, като през януари банковата система са напуснали 11 милиарда евро.

Плановете на премиера Алексис Ципрас да прекрати приватизацията бяха след ключовите за избирането на крайнолявата партия фактори, но те най-вероятно ще отблъснат инвеститорите от страната, като те вече започнаха да разпродават гръцки акции и ценни книжа.

Standard and Poor's съобщи, че може да намали рейтинга на страната в случай, че новото правителство не успее да се споразумее с кредиторите си. Германия и Холандия също предупредиха Ципрас да не изоставя предишните договорености на страната, а според анализатори действията на СИРИЗА могат да доведат до напускане на еврозоната от Гърция.

В следствие на изказванията на новото правителството доходността по тригодишния дълг на страната се увеличи до 18.6%, а основният атински индекс достигна до най-ниското си ниво от 2012 г. насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *