Гърция ще получи още една година за постигането на първичен бюджетен дефицит

За това са се съгласили Европейският съюз и Международният валутен фонд в рамките на предварителното споразумение за финансова помощ за Атина, твърди Ройтерс.
До юни гръцкото правителство ще трябва да даде конкретни предложения за допълнителни икономии от 10 милиарда евро за същия период. Бюджетните съкращения за тази година включват 400 милиона от публичните инвестиции и 300 милиона от военния бюджет. Споразумението включва още условията за спасяване на гръцките банки, които понесоха сътресения от обезценяването на държавния дълг и оттеглянето на депозити. Кредитните институции с най-тежки проблеми ще бъдат рекапитализирани чрез пласиране на акции, носещи на новите акционери право на дял в управлението.
Според Би Би Си, споразумението между премиера Пападимос и „тройката“ кредитори изисква 20-процетно съкращение на минималната работна заплата и уволнение на 15 хиляди държавни служители.
След 7-часови дебати, продължили след полунощ, трите коалиционни партии не приеха изискването на кредиторите за намаляване на пенсионните плащания. Пападимос заяви, че ще се опита да постигне компромис до срещата на финансовите министри от еврозоната, насрочена за тази вечер в Брюксел. От успеха му ще зависи дали Гърция ще получи заема, необходим, за да избегне банкрут.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *