Изнасяме „вносни“ консерви

В страната има около 80 завода, които произвеждат консерви. Едва половината работят сравнително добре, но парадоксът е, че вече внасяме плодове и зеленчуци и за тях. Това пише в новия си брой вестник „Фактор“.
Българските плодове и зеленчуци са оказват скъпи дори и за масовия потребител. Обяснението е, че цените на суровините в световен мащаб скачат, но цената на човешкия труд у нас – не, казва Александър Йоцев, почетен председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.
През 1977 г. страната ни е била на трето място по производство на домати. Сега внасяме този продукт от други балкански държави.
„Българското“ като че ли изчезна от нашите пазари – вносна е и суровината, от която се правят консерви. Турция и Македония са наши основни доставчици. Така на практика България извършва реекспорт на суровината.
Външнотърговското салдо в сектора за 2007 година е положително, като цяло износът на консерви се запазва в същите равнища, на каквито е бил през 2006 година – около 100 хиляди тона.
През 1989 година производителността в бранша обаче е достигала 400-500 хиляди тона годишно, дава за пример Александър Йоцев. Последствията от спада са, че сме неконкурентоспособни на чуждите пазари.
От Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци обвиняват правителството, че няма държавна политика за сектора.
За пример те посочват други европейски и балкански страни, където управляващите са изградили свои приоритети на развитие на икономиката, закрили са нерентабилните производства и са насочили субсидиите към добре работещите, печелившите и перспективните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *