Г-8: Икономическото възстановяване е крехко

Кристин Йенсен и Гонзало Вина
Bloomberg

Срещата на лидерите на Г-8 обещаваше да противостои на протекционизма и да се ангажира с регионалните преговори за търговията, тъй като целта им е да подкрепят „крехкото“ възстановяване на глобалната икономика.
Групата на осемте най-индустриализирани икономики за пореден път изрази подкрепата си за кръга преговори за световната търговия Доха, макар и лидерите да не скриха, че им предстоят доста трудности. Държавните ръководители заявиха, че ще работят паралелно за намаляване на бариерите, за отваряне на пазарите и за подписване на редица двустранни и регионални споразумения.
„Онези от нас, които поддържат либерализираната търговия, няма да наблюдават безучастно“, заяви пред репортери министър-председателят на Канада Стивън Харпър по време на закриването на срещата на Г-8 в Хънтсвил, щата Онтарио. Макар в по-широк план търговското споразумение да среща трудности, „не бих стигнал чак дотам, че да нарека мъртъв кръга Доха“, увери Харпър.
След срещата държавните ръководители заминаха за по-големия форум на високо равнище на Г-20 в Торонто, на който основната тема е постигането на баланс между обуздаването на дефицитите и стимулирането на икономическия растеж. Американският президент Барак Обама също ще настоява пред партньорите си да увеличат капиталовите изисквания за банките.
„Последната икономическа криза извади на показ и влоши слабостта, която вече бе обхванала интегрираните глобални икономики“, се казва в изявлението на групата, публикувано след срещата. Въпреки това „чрез работата си Г-20 ще поддържа напредъка на възстановяването на глобалната икономическа и финансова система“.

Омаловажаващи различия

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в интервю за телевизия ZDF, че лобира пред колегите си за „солидна“ фискална политика и се застъпва за мерките, предложени от Берлин за целите на съкращаването на бюджетните дефицити.
Харпър и останалите лидери омаловажиха различията, които са се появили по време на срещата. Френският президент Никола Саркози заяви, че лидерите на Г-8 са се споразумели за „координиран изход“ от икономическите стимули и не са имали „сблъсъци“ относно бюджетните дефицити.
„Никога не съм виждал Г-8 по-фундаментално обединена в някоя цел, нито по-пряма в дебатите – коментира Харпър. – Мисля, че това съгласие ще се пренесе и на форума на Г-20.“
Преговорите на Световната търговска организация (СТО) от кръга Доха за ново търговско споразумение са помрачавани от различията между богатите и бедните икономики още от старта им в Катар през 2001 г. Редица лидери, сред които и британският премиер Дейвид Камерън, напоследък изказват разочарованието си от бавния напредък.

300 милиарда долара

Успешното приключване на преговорите от кръга Доха би довело до годишно вливане на $300 млрд. в глобалната икономика, заяви през май генералният директор на СТО Паскал Лами. Лидерите на Г-8 настояха за окончателно споразумение, като заедно с това сигнализираха необходимостта споразуменията да бъдат по-малко сложни.
За първи път Г-8 настоява за нуждата от преки споразумения между страните. На срещата си преди година в Акуила лидерите заявиха, че най-добрият начин да се стимулира ръстът е да се отблокират преговорите, за да може да се „постигне амбициозно и балансирано приключване“ на кръга Доха.
Обама продължи работата по споразуменията на среща на четири очи с южнокорейския президент Ли Мюн-бак в Торонто. Американският президент заяви, че се опитва да съживи преговорите за търговията преди визитата си в Сеул през ноември.
Докато работят за стимулиране на собствените си икономики, лидерите са ангажирани и с инициативи за финансиране на развиващите се нации. Групата обяви инициатива на стойност $7,3 млрд. за подкрепа на здравето на децата и на майките в бедните страни и добави, че общите инвестиции може да достигнат $10 млрд.

Международни предупреждения

От Г-8 дойдоха и предупредителни сигнали по горещите точки в международната политика, като изрично бе споменат Иран заради „продължителната липса на прозрачност по отношение на ядрената му дейност“. Лидерите призоваха Техеран да спазва международните изисквания и „да възстанови международното доверие“ в ядрената си програма.
Лидерите от Г-8 заявиха, че „осъждат“ нападението от 26 март над южнокорейския военен кораб „Чонан“. Международна група от експерти хвърли вината за нападението върху Северна Корея, която обаче отрече обвинението.
„Настояваме Корейската народнодемократична република да се въздържа от всякакви нападения или заплахи с военни действия спрямо Република Корея – заявиха ръководителите от Г-8. – Подкрепяме Република Корея в усилията й да търси отговорност.“
Г-8 поднови подкрепата си за преминаването на Афганистан към автономия, като призова за „постигане на конкретен напредък“ за подпомагане на афганистанските сили за национална сигурност, които да поемат защитата на сигурността в страната в рамките на пет години. Изявлението настоява за трайни подобрения на съдебната и изборната система в Афганистан.

Ясни стъпки

„Ясните стъпки от страна на Афганистан към по-достоверни, широки и прозрачни парламентарни избори през септември ще са важна крачка по пътя към зрялата демокрация в страната“, смятат от Г-8.
Лидерите на Г-8 не споменаха валутата на Китай, която е често изтъквана като тревожен фактор. Китай все пак потвърди ангажимента си да осигури допълнителна гъвкавост на юана в изявление, разпространено за репортерите.
Решението на Китай бе приветствано от света, посочва директорът на международния отдел в Народната банка на Китай Чжан Тао. Той заяви пред репортери в Торонто, че не е забелязал промяна в натиска от страна на Г-20 по този въпрос. Икономическите фундаменти, а не натискът от чужда страна ще определят насоката на валутните курсове, добави Ма Син, генерален директор на китайската Комисия за национално развитие и реформи.
Лидерите на Г-8 преповториха подкрепата си за Копенхагенското споразумение за климатичните промени и увериха, че целта е да се намалят емисиите на парникови газове с 50% до 2050 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *