Девет града в страната протестираха заради смъртта на двете момчета

Организаторите на шествието в София съобщиха, че то е подготовка за по-голям протест, насрочен за събота 1 октомври.
В Благоевград, след протестното шествие, част от участниците нападнали двама роми- баща и син, които са с леки наранявания. В отговор, малко след шествието група от ромската махала е тръгнала към центъра на града, но силите на реда са предотвратили разрастване на конфликта. Главния инспектор Георги Костов, временно изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция Благоевград обясни:
В Бърза медицинска помощ намерихме двама пострадали от ромски произход. Действително над ромите е извършено нападение и им е нанесен побой. Прибирайки се в махалата споделят със свои съкварталци, при което в настъпилата суматоха информацията се изкривява и ромите остават с впечатление, че са нападнати и има пряка опасност за тях и за семействата им. Проведохме разговори с излъчените от тях представители. Проведохме една разяснителна кампания.
Участниците в мирния протест в Асеновград призоваваха снощи протестите да не спират, но да са насочени към истинските виновници в лицето на институциите, които не са си свършили работата. Те призоваха паметта на загиналите да не се използва за политически цели и за насаждане на етническа омраза.
Инициаторите на протеста привлякоха стотици, които изслушаха призивите им. Сред тях беше Веселин Христов, чиято жалба стана повод Кирил Рашков да бъде задържан:
Видя се, че в държавата, ако някой иска да му се обърне внимание трябва да му се приготви едно дете за курбан. Това е начина.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *