Денонощна библиотека на открито работи в Пловдив

Денонощна библиотека на открито работи в пловдивския район „Северен“. Тя се намира до кметството на бул. „Цар Борис Трети“ 22А. Откриха я кметът Ральо Ралев и заместничката му Лариса Кътова. Двамата твърдят, че не могат без книги.

Мотото на инициативата е „Любов към вълшебницата книга“. „Целта ни е да обогатим градското пространство и да провокираме интереса на малки и големи към четенето на книжовна литература“, обясни Ралев.

Томчетата са наредени в дървена къщичка. Те могат да се ползват свободно. След прочитане трябва да се върнат на местата.

Къщичката за книги и атрактивните надписи по нея „Вземи. Прочети. Върни“ привличат вниманието на десетки жители. „Когато разбраха каква е целта, веднага се натрупаха желаещи“, обясниха от кметството.

Сред наредените заглавия се четат имената на български и световни класици. Книгите са в много добро състояние, информира economynews.bg.

„Тази придобивка ще зарадва жителите на района, ще стимулира връзките на добросъседство, ще създава чувство за общност“, смята Ралев. Той се надява гражданите да подкрепят идеята и да използват пълноценно къщичката за книги. Тя може да стане място за срещи, разговори, споделяне и размяна на идеи. Това е първата малка библиотека на открито в „Северен”. При интерес от страна на жителите, инициативата може да има продължение на други места.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *