Днес представят пред парламента антикризисните мерки на правителството

Днес премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков ще представят пред Народното събрание антикризисните мерки на кабинета.
В дневния ред за работата на парламента са също второто четене на промените в Закона за електронните съобщения, както и обсъждане на промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.
С второ четене на законопроекта за развитие на академичния състав ще продължи и седмичното заседание на парламента. Депутатите ще разгледат и новите кандидатури за членове на СЕМ.
Правителството сложи таван на заплатите в държавните дружества като една от 60-те антикризисни мерки. Директорите на такива дружества ще получават до 2 880 лв. Партньорите от Националния съвет за тристранно сътрудничество подписаха общ документ. По една от мерките, която се отнася до изплащането на болничните листове, не е имало единодушие. Най-високи допълнителни приходи се очакват от приватизация на миноритарни държавни дялове, орязването на разходите в държавните ведомства с 10% и продажбата на спестени въглеродни емисии. Премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата ще изплати до 15 дни 550 млн. лв., които държавата дължи на бизнеса. Обещаните добавки за пенсионерите, които бяха отложени за юни, няма да бъдат дадени тази година. При кратките болнични листове третият ден ще е за сметка на работника, първите два на работодателя, а следващите дни се поемат от НОИ. Синдикатите се похвалиха с 5-процентно увеличение на природния газ, вместо планираното 15-процентно поскъпване.
От днес парното поскъпва с между 3 и 5%. Също от днес в търговската мрежа трябва да има цигари само с новите бандероли и със съответните нови цени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *