Доходността от имотите е най-важен фактор за британските инвеститори

Доходността е най-важният фактор, който влияе на избора на британските инвеститори при покупка на недвижими имоти, като 46% от тях я смятат за водеща. Това установи проучване на компанията Deutsche Immobilien Fonds AG (DIFA), озаглавено “Инвестиционна култура в Европа 2005”.

За разлика от британците, германците обръщат много повече внимание на сигурността на инвестицията, като 44% я поставят над доходността, а 35% я смятат за най-важна.

Според базираната в Хамбург DIFA това е първото проучване, което сравнява поведението на институционалните инвеститори в Европа. За целта са интервюирани 150 мениджъри на фондове, публични компании, управляващи и инвестиращи в недвижими имоти и предприемачи от Германия, Франция и Великобритания.

Едва 22% от интервюираните германци са отговорили, че се стремят да постигнат максимална доходност в краткосрочен план.

“Това говори за фундаментални различия в нагласата и в начина, по който работи пазара”, смятат от DIFA.

Във Великобритания и Франция хората са по-склонни да приемат риска като характерна черта на инвестициите в недвижими имоти, в сравнение с Германия, като съответно 70% и 75% от инвеститорите на британския и френския пазар, гледат на риска по този начин, в сравнение с 60% от инвестиращите в Германия.

“Трябва да проучим дали недвижимата собственост е позиционирана правилно като инвестиционен продукт на немския пазар, а също да преценим дали има вътрешни разпоредби, които препятстват формирането на култура, приемаща по-високия риск като залог за по-висока доходност”, казват от компанията.

Във Франция едва 53% от инвеститорите смятат дългосрочния план и продължителността за съществени, в сравнение с 88% от тези в Германия.

И трите групи инвеститори считат за съществена нуждата от достъп до надеждна информация за пазара. Наличието на такава обаче е различно в различните страни. 40% от французите и 50% от британците казват, че в страните им надеждната информация е лесно достъпна, докато само 21% от немските инвеститори споделят същото мнение. Съответно немският пазар на недвижима собственост е считан за по-малко прозрачен.

Според DIFA тези данни може би говорят за относителната липса на зрялост на немския пазар. Липсата на достатъчна прозрачност отблъсква чуждите инвеститори, като едно от възможните решения на проблема е създаването на независима и безпристрастна институция, която да събира, подготвя и публикува стандартизирани данни и индекси.

Като цяло резултатите от проучването показват, че инвеститорите в недвижима собственост извън Германия са много по-оптимистично настроени и че оценката на инвестиционния климат в сектора на офис и търговските площите за следващите 12 месеца в Германия е значително по-лоша отколкото във Великобритания и Франция.

Инвеститорите във Франция са най-оптимистично настроени по отношение развитието на икономиката в страната им, като 31% от тях смятат, че ситуацията през следващата една година ще се подобри. Това очакване ярко контрастира с позицията на англичаните, едва 14% от които очакват положително развитие за икономиката на страната. Делът на положително настроените германци пък е 21 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *