Дълговете на КТБ към вложители и кредитори са над 6,3 милиарда

Повече от 6,3 милиарда лева са задълженията на Корпоративна търговска банка към вложители и кредитори. Дълговете на ТБ Виктория са 284 милиона лева, се казва в официално изявление на Българската народна банка. Към момента двете банки имат
огромен недостиг от ликвидни средства, необходими за изплащанена задълженията към депозантите и другите кредитори, уточняват от централната банка. По тази причина двете финансови институции ще продължат да бъдат поставени под специален надзор,
тъй като няма осигурени достатъчно ликвидни средства, с които те да посрещнат едно ново масираноизтегляне на депозити.
В съобщението си БНБ уточнява, че не тя е причината за кризисната ситуация с двете банки, а то е заради „масираното теглене на средства и последвалото искане наръководствата на двете банки до БНБ за поставянето им подспециален надзор.”
Пълната оценка на качеството на активите щеотнеме повече време, защото в крайните оценки трябва да се отчетат и текущите затруднения на кредитополучателите.
До 15 септември 2014 г. квесторите трябва да създадат екип,който да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка и да подпомага квесторите в управлениетона взаимоотношенията с кредитополучателите. На база пълната оценка на активите БНБ, която трябва да е готова до 20 октомври, ще може да определиреалното състояние на капитала на КТБ, посочват от централнатабанка.
От БНБ заявяват още, че до момента от страна на мажоритарнияакционер „Бромак“, която е на Цветан Василев, не е предприета инициатива за оказване на подкрепа на КТБ. Вторият по големина акционер – Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, също се е оттеглил, тъй като първоначалните му намерения за подкрепа са били обвързани със сериозна ликвидна подкрепа от страна на БНБ. Това обаче е невъзможно според действащото законодателство. Третият по големина акционер в КТБ – ВТБКапитал, се е отказал от първоначалните си намерения да подпомогне банката.
БНБ днес е изпратила писма до двамата най-големиакционери в банката и до края на автуст се очакват техните конкретни предложения.
От БНБ съобщават още, че предоставянето на държавна помощ по одобрената от ЕК ликвидна подкрепа за българските банки се оказало невъзможно, защото това,според правилата на ЕС, се прави само с платежоспособни иикономически жизнеспособни банки.
„По отношение на настойчивите искания за незабавно изплащанена гарантираните депозити следва да се има предвид, чепо закон те се изплащат след отнемане лиценза на банката”,подчертават още от БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *