Европа засилва мерките срещу чуждестранните технологични гиганти

Битката на Европа срещу американските технологични гиганти ескалира, след като двете най-големи икономики на Стария континент и Европейският парламент насочиха усилията си в посока овладяване на нарастващото влияние на компании като Apple, Facebook, пише Wall Street Journal.

Франция и Германия поискаха от Европейския съюз да разгледа новите правила за конкуренцията и други нормативни актове, насочени към бизнес практиките на големите технологични компании. В същото време Европейският парламент с голямо мнозинство одобри резолюция, която призовава за разделянето на Google на две.

Всичко това се случва само ден, след като европейските регулатори, отговарящи за поверителността на данните, поискаха Google и други търсачки да прилагат „правото да От своя страна Apple, Google и Facebook отказват да коментират случващото се.

Европейските власти са все по-притеснени от доминацията на американските интернет компании на Стария континент. Фирмите от Силициевата долина имат огромни приходи и глобално присъствие, но представители на ЕС твърдят, че те плащат по-ниски данъци върху печалбата и успяват да избегнат някои от националните разпоредби в определени страни.

„Интернет компаниите нарушават йерархията на управлението“, твърди Джеймс Уотъруърт, ръководител на европейския офис на Computer & Communications Industry Association.

Тази битка обаче отеква много отвъд границите на Европа. Принципът на „правото да бъдеш забравен“ се обсъжда в САЩ и Азия. Европейските усилия за справяне с данъчните проблеми с фирми като Amazon.com и Apple помагат за оказването на по-голям международен натиск за актуализиране на данъчните споразумения.

Критиците твърдят, че вълната от нови разпоредби може да доведе до по-малко инвестиции в Европа, така че континентът да изостане в надпреварата за господството в сферата на технологиите.

„Има редица въпроси за сигурността, които са от значение и трябва да бъдат решени. Но дискусията около тези въпроси е нарушена от протекционизма“, твърди Марио Мариниело, икономист, който изследва политиката на конкуренцията.

Европейските власти настояват, че предложенията им не са протекционистични и ще насърчат европейските компании да станат по-конкурентоспособни.

И все пак предложението на Германия и Франция припомня ясно старото искане на Париж и Берлин за въвеждането на правила, които да помогнат за овладяването на нарастващото влияние на американските технологични фирми.

Високопоставени представители на Google, включително главният изпълнителен директор Лари Пейдж и изпълнителният председател Ерик Шмид, отговориха на европейските атаки, като осъществиха няколко срещи с властите в Париж, Берлин и други европейски столици.

Въпреки нарастващата осведоменост за тези проблеми в Европа за мнозина изненадващо през миналата седмица Европейският парламент обяви, че обмисля резолюция, която призовава за отделянето на системите за търсене от търговската дейност на Google.

Американското правителство, например, изрази загриженост, подчертавайки, че резолюцията ще политизира продължаващото антитръстово разследване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *