Европа плаши Лондонското сити с отнемане на короната

Това стана ясно от изявление на Кристият Нойер, гуверньор на френската централна банка, цитиран от Financial Times. Изказването му се появява след отпор на Великобритания по отношение на реформите, които еврозоната се опитва да прокара.
Според Нойер, по-голямата част от операциите на паричния пазар трябва да се извършват на територията на еврозоната. Той подчертава, че централната банка разполага с капацитет да осигурява ликвидност и да извършва надзор над собствената си валута. Нойер държи да е ясно, че не се противопоставя на това част от операциите  да минават през Лондон, но е против този своебразен финансов възел да е на територия, върху която еврозоната няма контрол.
„Това е резултат от избора на Великобритания да остане извън еврозоната“, казва Кристиян Нойер.
Файненшъл таймс посочва, че гуверньорът на френската банка е влиятелен финансист, чиято дума се чува в Европейската централна банка, така че заплахата от преместване на тези доходоносни операции на континента могат наистина да се случат. От друга страна това може да се изтълкува като опит за натиск върху позицията на Великобритания по отношение на въпроса за общия банков съюз и надзор, който Европа се опитва да наложи, но на който англичаните се противопоставят. Според неназовани дипломати, е възможно на срещата на финансовите министри във вторник да се достигне до сближаване на позициите, които би било съществен напредък.
Освен Великобритания, с особено мнение по темата е и Швеция, която счита за несправедливо онова, което ще се случи със страните, които са извън еврозоната, защото няма да зависи от тях искат или не да участват в общия банков съюз.
Още от създаването на еврото, Лондонското сити се превърна в основен център за финансови операции с него. В момента над 40% от световната търговия в евро минава през там, което е по-голям дял, отколкото във всички форекс пазари на еврозоната, взети заедно.
Като резултат от това Лондон е много зависим от всяка промяна в политиката на Европейския съюз по отношение на общия пазар. През миналата година Великобритания съди Европейската централна банка заради изискването клиринговите къщи да са на територията на континента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *