Еврото отскочи след оповестяването на испанския бюджет

 
Единната валута е на път да отчете минимално повишение за тримесечието, но вероятно ще остане под натиск през последното тримесечие, тъй като предстоят много неясни събития не само в Испания, която в момента е залята от протести срещу стриктните мерки, но също и в Гърция, където дълговата сага продължава.
Евро/долар сутринта беше 1.2931, което е малко повишение от нивата на затваряне вчера, когато отскочи от 2-седмичното дъно на 1.2828. Намиращата се на 1.2825 200-дневна пълзяща средна се счита за солидна подкрепа. За тримесечието европейската валута отчита растеж от 2.1%, благодарение най-вече на надеждите, че испанските разходи за дълг ще бъдат свалени, когато ЕЦБ започне купуването на испански дълг, програма която обаче се нуждае от искане на Испания за помощ, за да бъде активирана.
Първоначална съпротива е 1.2960, което е 38.2% корекция на спада от 17 до 27 септември. Испания оповести и разписание за икономическите реформи, което комисарят на Европейската комисия по икономическите и монетарните въпроси Оли Рен определи като отиваща по-далеч от това което комисията е изисквала. Всичко това се разглежда като отиващо в крайна сметка искане за помощ. В момента Мадрид разговаря с европейските власти за евентуалните условия при спасителна помощ.
Анализатори предупреждават, че все още има много препятствия напред във времето и новината от вчера просто е била използвана като извинение за прибиране на печалби от последните залози срещу еврото.
Министър-председателят Мариано Рахой се съпротивлява на дипломатическия натиск да поиска помощ, което отчасти се дължи на страха за загубване на национален суверинитет, но също и защото най-големия платец Германия е на мнение, че Испания не се нуждае от помощ.
Испанският бюджет отива в събота в парламента, а дебатите могат да продължат седмици. 17-те автономни района в Испания все още не са представили бюджетите си и трябва да коригират в тях 5 милиарда евро, за да съответстват на общия план за намаляване на държавния дефицит.
В момента пазарите очакват оценката на Муудис за Испания, която трябва да излезе в края на месеца. В четвъртък рейтинговата агенция Ийгън-Джоунс намали кредитния рейтинг на Испания, като се позова на проблемите на банките в страната и изпитващите затруднения регионални правителства.
Еврото нарасна и срещу йената и е на ниво 100.30, след 2-седмично дъно вчера на 99.64. Доларът обаче поевтиня срещу японската валута и слезе до 77.52, което е най-ниско ниво за последните 2 седмици, като влияние оказа и японското репатриране в края на финансовото полугодие на 30 септември.
Сред най-силните бяха високодоходните валути, които бяха сериозно поразени през предните сесии. Австралийският долар се покачи на 1.0474 срещу американския си съименик при 2-седмично дъно в средата на седмицата на 1.0328. Съпротива е 1.0476, което е 50% корекция на спада от 14 до 26 септември. Следва 1.0512 и върхът от 14 септември на 1.0625.
Отчасти в помощ на австралийския долар дойдоха подновените надежди от Китай, който е основният пазар за износ на Австралия, че ще предприеме нови стимули, за да спре забавянето на икономиката. В четвъртък представител на Китайската централна банка заяви, че Пекин жестоко е подценил спада на световната икономика през тази година и са необходими нови намаления на лихвените проценти, или на задължителните банкови резерви при всяко ново влошаване на външната икономика.
Новините около Испания и петрола помагат на златото
Златото нарасна минимално и се придържа към едноседмичния връх от вчера, благодарение на плана за икономическите реформи в Испания, който намали опасенията за финансите в еврозоната. Силата на петрола също оказва подкрепа.
Жълтият метал се е насочил към покачване от 11% за третото тримесечие, което е най-голямото след второто на 2010 година. То се дължи на последните мерки за стимули от Фед и ЕЦБ. Златото се използва като средство за защита срещу по-високата инфлация, а такава се очаква от облекчените монетарни условия.
Бюджетният план на Испания постави началото на искане за помощ, което доведе до облекчение сред инвеститорите относно финансите на Мадрид и способността на еврозоната да удържи дълговата криза. Еврото нарасна при тази новина, което пък увеличи и цените на суровините деноминирани в долари.
Някои се опасяват за силно спекулативния интерес на пазара на златото през последните седмици и потенциалната възможност за рязка корекция, но в средносрочен до дългосрочен период изгледите за метала остават оптимистични.
Спот цената днес 1781 долара за тройунция и е на път да отчете шеста поредна седмица на растеж, както и най-силно месечно представяне след януари. Миналата година през септември беше ударен рекорда от 1920 долара за тройунция.
Златото в момента получава подкрепа и от петрола, който се повишава и това увеличава инфлационните очаквания, а от това печели златото, което предлага защита срещу по-високите цени.
Сортът Брент продължава да нараства над 112 долара за барел, разширявайки по този начин печалбите от 1.8% в предишната сесия.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *