Забавяне на икономическия растеж в Еврозоната

ЕК понижи своите прогнози за икономическия растеж в еврозоната през настоящата година, обвинявайки за това най-вече търговското напрежение със САЩ и повишаващите се цени на петрола, които ще доведат до по-силно от очакваното нарастване на инфлацията.Забавяне на икономическия растеж в Еврозоната.

Резултат с изображение за еврозоната

ЕК вече очаква растеж на БВП на региона на единната валута от 2,1% през 2018-а година спрямо прогноза през май за експанзия от 2,3 на сто. Трябва да се има предвид, че през миналата година икономиката на еврозоната отбеляза най-силен ръст от десетилетие насам, нараствайки с 2,4 на сто. Според „летните междинни“ прогнози на ЕК продължава да се очаква забавяне на икономическия растеж през 2019-а година до 2,0%, .

„Низходящата ревизия на майските прогнози за растежа на БВП показва, че неблагоприятната външна среда, като например нарастващото напрежение при търговията със САЩ, може да потисне бизнес доверието и да повлияе на икономическата експанзия „, заяви вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис при представяне на новите икономически прогнози на комисията.

Европейският комисар по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси отбеляза, че растящите енергийни цени и политическата несигурност също оказват натиск върху икономиката в региона въпреки солидните фундаменти и продължаващата стимулираща парична и лихвена политика на Европейската централна банка, информира economynews.bg.

Това даде основания на ЕК да повиши своите инфлационни прогнози за еврозоната до 1,7% за 2018-а година (от 1,5% прогноза през месец май) и до 1,7% през 2019-а година (от 1,6% през май).

„Една по-нататъшна ескалация на протекционистките мерки ще представлява ясен риск за влошаване на икономическия растеж. Търговските войни не раждат победители, а само жертви“, отбеляза Пиер Московиси./БНР

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *