За кого Windows 10 ще е безплатен

Microsoft се реши на безпрецедентен ход като обяви, че Windows 10 ще бъде безплатен за потребителите. За съжаление компанията създаде и известни обърквания, защото разкри плана си на части и не в достатъчни подробности.

В крайна сметка кой точно ще може да се възползва от безплатния Windows 10 и при какви условия? Всъщност самият Microsoft все още не е напълно наясно.

Първо нека да видим това, което е потвърдено от компанията досега. Windows 10 ще се предлага като безплатен ъпгрейд за всички притежатели на оригинални копия на Windows 7 SP1, Windows 8, Windows 8.1 и Windows Phone 8/8.1. Потребителите ще имат срок от една година да се възползват от предложението.

Всеки, който е обновил операционната система в дадения срок, ще получи безсрочен лиценз за платформата за живота на устройството, на което е качена. Той ще позволява на джаджата да получава всички обновления на софтуера. При смяна на устройството обаче ще трябва нов лиценз.

Windows 10 ще е наличен като безплатно обновление и за смартфоните от серията Lumia. Единственото условие е хардуерът на устройството да отговаря на минималните изисквания на платформата. Подобно е изискването и за компютрите и лаптопите.

Миналата седмица Microsoft обяви, че Windows 10 ще се предлага и за притежателите на пиратски копия на старите версии на операционната система. И тук имаше няколко обърквания и всъщност не всичко все още е изяснено.

Microsoft потвърждава, че Windows 10 ще може да се инсталира на пиратски копия на платформата, като от предложението ще могат да се възползват потребителите в целия свят. Впоследствие компанията обаче допълни, че това няма да е равносилно на получаването на официален лиценз. Пред онлайн изданието Ars Technica говорител на Microsoft посочва, че ъпгрейд на стар нелицензиран Windows с безплатната версия на Windows 10 ще е равна на нелицензиран Windows 10.

Засега компанията не казва какви ще са последиците от подобно действие. Една от спекулациите е, че нелицензираните Windows 10 няма да имат право да получават софтуерните ъпдейти, включително и за подобрение на сигурността. Попитан за повече подробности от Ars technica, говорител на Microsoft отказва коментар.

Пред онлайн изданието VentureBeat компанията пояснява, че ще има „механизъм, който да помогне на устройствата с нелицензиран софтуер да се сдобият с лиценз“. Какъв ще е този механизъм обаче компанията казва, че ще уточни, когато наближи официалният старт на продажбите на Windows 10, който ще е това лято.

Версиите Windows Vista, 7 и 8/8.1 имат подобен „механизъм“, който включва постоянни предупреждения към потребителите, че трябва да уредят лиценза на софтуера. Освен това ще маха фоновата картинка на десктопа на всеки 60 минути, а може и да ограничава достъпа до някои функции. Не е ясно обаче дали Windows 10 ще прилага същата тактика, макар че изглежда логично следствие.

Накратко, Windows 10 ще е безплатен ъпгрейд за притежателите на оригинални лицензи. Пиратските копия няма да получават оригинален лиценз. Всъщност това винаги е било така и изглежда, че Microsoft просто иска да привлече повече внимание към Windows 10, тъй като Windows 8 така и не постигна големите очаквания на софтуерния гигант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *