Златото може да покори нови върхове

Пандемията от коронавирус и настъпващата рецесия изстреляха цената на златото до сериозни върхове през последните седмици, но перспективите са за още по-голям ръст.Златото може да покори нови върхове.

Глобалните инвестиции в злато ще се покачват за пета поредна ...

Дефицитът в предлагането, съчетан с огромното търсене, са двигател на растежа на метала, смятан за най-сигурния актив. Нестабилността на Уолстрийт и останалите големи световни борси също е в полза на златото, а в началото на миналата седмица то достигна до 7-годишен връх от 1760-1770 долара за тройунция, информира expert.bg.

„Златото избухва в нови все по-високи максимуми спрямо повечето валути, с изключение на щатския долар, който е най-силната останала фиатна валута“, казва експертът Джеб Хандвергер, редактор на специализирания сайт Gold Stock Trades.

Време ли е да купуваме злато? Рекордно ниски цени, тенденции и ...

В момента благородният метал се движи малко под 1700 долара за тройунция, като влияние за това имат отрицателните цени на петрола, но прогнозите за следващите 12-18 месеца са силно позитивни.Златото може да покори нови върхове.

Настоящите нива на златото са на около 240 долара от историческия връх от 1923.7 долара за тройунция, отчетен на 6 септември 2011 г. Ако то успее да се задържи над 1700 долара за известно време, има всички шансове да достигне най-високите си стойности в историята и дори да ги надмине. Това обаче ще отнеме време, предвижда Адам Коос, президент на Libertas Wealth Management Group, цитиран от Market Watch.

Физическо или инвестиционно злато: Кое по-добрата инвестиция ...

Колкото по-тежки са последствията за световната икономика от пандемията от Covid-19, толкова по-желано ще бъде златото. А перспективите пред глобалната икономика поне до края на годината не са никак розови, така че благородният метал със сигурност ще продължи да поскъпва.

„Взехме назаем от бъдещето“

Повечето от актуалните технически анализи показват, че златото ще надхвърли 2000 долара към края на тази година или в началото на следващата, за което ще допринесе и нарастващата задлъжнялост в света.

„Има твърде голям дълг на всички нива. Взехме назаем от бъдещето, а няма достатъчно силна икономика, за да го изплатим. Това уравнение изисква много повече финансово въздържание занапред, а златото е чудесно скривалище от този процес“, обяснява Питър Гроскопф, главен изпълнителен директор на управителя на активи Sprott.

По думите му сега е идеалният момент за инвестиция в златодобивните компании, като акциите им ще имат рекордни маржове занапред.

„Федералният резерв не може да отпечата злато“

Някои твърдят, че на благородния метал му предстои още по-светло бъдеще. Една от най-големите банки в САЩ – Bank of America повиши до 3000 долара за унция прогнозата си за цената на златото в следващите 18 месеца. Това е с над 50% повече от настоящия исторически връх от 1923.7 долара.

Прогнозата, която е с 1000 долара по-висока от предишните очаквания на банката, се базира на огромните фискални и парични стимули, които мобилизират правителства и централни банки, за да стабилизират икономиките, поразени от коронавируса, пише Bloomberg.

Богаташите по света отчаяно търсят злато. Но няма кой да им го ...

„Тъй като икономическата продукция се свива рязко, фискалните разходи се вдигат, а балансите на централните банки се удвояват, фиатните валути могат да попаднат под натиск. Инвеститорите ще се стремят към златото“, предвиждат анализаторите в доклада, озаглавен „Федералният резерв не може да отпечата злат

Bank of America очаква средна цена на златото от 1695 долара през тази година и 2063 долара през 2021 г. Макар и малко по-ниски, спотовите цени на метала са нараснали с 11% от началото на годината.

Предизвикателствата пред златото са силен долар, стабилизиране на финансовите пазари и по-слабо търсене на метала в Индия и Китай. „Но отвъд традиционните основи на предлагането и търсенето на злато, финансовите ограничения отново са в изключителен мащаб“, отбелязват експертите на Bank of America.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *