Идва краят на ниските лихви

Краят на ниските лихви по кредитите идва. Колкото и незначително да е поскъпването, всички трябва да го имат предвид и отсега да си правят разчети за по-високи плащания. Това предупредиха вчера банкери навръх професионалния си празник – Никулден. Те отбелязаха също така, че трябва да сме готови за забавяне на икономиката, което ще се отрази и на доходите ни.

Резултат с изображение за банки и лихви

Вдигането на лихвите обаче не се очаква в следващите шест месеца. „Европейската централна банка вече обяви, че лихвеният растеж ще започне през втората половина на 2019 г., когато ще се пренесе и при нас“, обясни вчера пред Би Ти Ви председателят на Асоциацията на банките в България и шеф на ОББ Петър Андронов. Той поясни, че вероятно ЕЦБ ще следва плавния преход за корекция на лихвените нива, който Федералният резерв на САЩ вече е започнал от втората половина на 2015 г. Оттогава Фед на осем стъпки е увеличил лихвата с по 0.25%, което е довело до вдигане на нивото от 0 на 2%.

Така в България може да се очаква поскъпване на кредитите с около 2 пункта в следващите две-три години. В момента те са на исторически ниски нива – средно 3.26% по ипотечните заеми и 8.6% по потребителските, по данни на БНБ, информира в.Сега.

„Едва ли ще има драматично увеличение върху лихвите по кредитите през следващата година. Те ще са в абсолютно поносими нива, но все пак нека да не теглим кредити на ръба на възможностите си“, предупреди и шефът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян.

Вдигането на лихвите все пак е добра новина за спестяванията, защото най-сетне нулевата доходност по депозитите ще се замени с положителни стойности, казаха банкерите. Те са категорични, че банковата ни система е в най-доброто си състояние за последните десет години. „Печалбите на банките растат, към момента българите държат малко над 76 млрд. лева в банковия сектор. Това, че продължават да държат основната част от спестяванията си в банки, не означава, че не инвестират – потребителската и инвестиционната активност на българите днес е най-висока“, коментира още Андронов.

Банкерите коментираха и предстоящите проверки на качеството на активите на български трезори във връзка с присъединяването ни към Единния банков надзор на ЕС и чакалнята за еврозоната. „Това е стандартна процедура на ЕЦБ, тя има нужда да се запознае и да постави своята независима оценка на банковия сектор у нас, така че да знае какво ще контролира в бъдеще“, поясни Андронов. Резултатите от този преглед ще бъдат съобщени през юни – юли идната година.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *