Империята отвръща на удара: щатското месо и плодове с нови мита

Китай заяви, че налага нови мита върху американско месо, плодове и други продукти като ответна мярка за налозите, одобрени от президента на САЩ Доналд Тръмп върху вноса на стомана и алуминий, предаде Асошиейтед прес.Китайското министерство на финансите каза, че новите мита влизат в сила от днес.
Заявлението беше направено след предупрежденията, отправяни от китайските власти през последните седмици при изострящия се търговски спор със САЩ.
Китай увеличава с 25 процента митото върху осем внасяни от САЩ продукта, включително свинско месо, и налага ново 15-процентово мито върху 120 внасяни от САЩ стоки, включително плодове.

Още преди месец азиатската империя заяви,  няма да остане със скръстени ръце пред заплахите на САЩ в търговската сфера, предупреди тогава  високопоставен китайски представител, цитиран от АФП.
„Китай не иска търговска война със САЩ, но ако САЩ предприемат мерки, които вредят на китайските интереси, Китай няма да остане със скръстени ръце и ще предприеме каквито мерки е необходимо“.  Това заяви тогава пред журналисти говорителят на Общокитайското събрание на народните представители Чжан Есуй в навечерието на годишната пленарна сесия на китайския парламент.

Китайското правителство предупреди, че започването на търговска война със САЩ ще навреди и на двете страни. Изявлението бе по повод критиките от страна на американския президент Доналд Тръмп, според който Китай води нелоялни политики за кражба на работни места от Щатите. Бизнесменът също така заплашва да отвърне на удара с високи санкции. „Търговската война не е в интерес на двете страни и двата народа“, заяви китайският министър на търговията Гао Хучън по време на годишното заседание на правителството в Пекин.  „Справедливо е да се каже, че това само ще причини болка, без печалби“, каза той. По неговите думи износът на САЩ към Китай се увеличава средно с около 11% на годината през последното десетилетие, докато китайският износ към Щатите е нараснал само със 6,6 на сто за същия период. „Това ясно показва, че Китай и Щатите са много важни една за друга“, добави министърът. В четвъртък новият американски министър на търговията Уилбър Рос заяви, че търговски конфликт с Китай и други страни има от години и просто САЩ започва да отвръща на удара.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *