„Ипсос“: Разходите за кризата не се разпределят правилно

Две трети от хората са на мнение, че огромните правителствени разходи за справяне с финансовата криза не се разпределят правилно. Това показват публикуваните днесрезултати от онлайн проучване на международния изследователски институт „Ипсос“, обхванало 23 държави, представляващи 75% от световната икономика.
Според изследването 60% от анкетираните посочват, че увеличаването на правителственото регулиране на разходите ще възпрепятства икономическия растеж.
Товамнение е особено силно изразено в САЩ и големи нововъзникващи пазарни икономики като Индия и Китай.

Клифърд Йънг от „Ипсос“ отбелязва, че мненията са разнопосочни, като мнозинството от анкетираните все още искат повече правителствени мерки за борба срещу икономическия спад, въпреки опасенията си.

Има опасения и известна степен на несигурност в действията на правителствата, изтъква Йънг.
„Основното послание е, че ние искаме правителствата да направят нещо, но все пак да не се намесват твърде много“, добави той.
Анкетата е обхванала 23 хил. души и е била изготвена от 14 април до 7 май.
Близо 58% от участниците в допитването са на мнение, че САЩ не са направили достатъчно, за да съживят световната икономика.
53% посочват, че Европейският съюз (ЕС) трябва да положи повече усилия, а над две трети от анкетираните твърдят, че Китай също не е взел достатъчно мерки за справянето с кризата.
Мненията са различни, когато се оценяват конкретните действия, които трябва да бъдат предприети, като според 54% от анкетираните правителствата трябва да положат повече усилия, за да ограничат вноса, докато две трети се опасяват, че техните държави блокират износа от страните им.
Най-големият страх на 53% от хоратапродължава да бъде да не изгубят работата си
Около три четвърти от интервюираните пък познават хора, останали без работа заради кризата.
Според резултатите на същото изследване
Глобалното потребителско доверие се стабилизира
Глобалното потребителско доверие се стабилизира, след като отчиташе спад през последните 18 месеца, давайки слаба надежда за затруднената световна икономика, в която 75% от домакинствата са намалили разходите си.
Около 40% от потребителите обвиняват банковата и финансовата индустрия за най-тежкия икономически спад от Голямата депресия, а 19 на сто хвърлят вината върху администрацията на бившия президент на САЩ Джордж Буш и техните собствени правителства.
Според 29% от потребителите икономическата ситуация в техните държави е много добра или в известна степен добра.
Ипсос е анкетирал хора от САЩ, Канада, Бразилия, Мексико, Аржентина, Южна Корея, Китай, Япония, Австралия, Индия, Русия, Чехия, Полша, Унгария, Турция, Швеция, Италия, Холандия,Белгия, Германия, Франция, Испания и Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *