Ирланската икономика се разшири с най-бързия си темп от 2007 г. насам

Ирландската икономика се е разширила в периода април-юнис най-бързия си темп за последните седем години, показаха най-новите тримесечни правителствени изчисления.

Данните, публикувани в четвъртък от Централната статистическа служба на страната, показаха, че икономиката е нараснала със 7,7 на сто на годишна база през второто тримесечие.

Това е най-силният темп на растеж на ирландската икономиката от началото на 2007 г. Сметките показват, че БВП се е покачил с 1,5 на сто през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината.

Брутният национален продукт (БНП), който отчита крайния резултат от годишното производство в националното стопанство на материални блага и на материални и нематериални услуги, се е повишил с 0,5 на сто за същия период.

Вдъхващите надежда данни допълнително облекчават натиска върху правителството за предприемане на нови съкращения на бюджета за следващата година, пише Irish Times.

„Обратът, който виждаме в ирландската икономика, е пряка последица от целите, преследвани от това правителство, и от направените от ирландския народ жертви“, заяви министърът на финансите Майкъл Нунан.

Въпреки по-добрите от очакваното данни министърът заяви, че не мисли за свиване на данъчната тежест през следващата година.

По думите му правителството се стреми да върне на работа безработните хора, както и да върне младите висшисти, които са напуснали страната. „Бюджетът ще бъде проектиран с мисъл за тези цели“, изтъкна Нунан.

Според министъра друга от целите на кабинета е да извади икономиката от „модела на възход и падение“.

Главният икономист в работодателската организация Ibec Фъргъл О'Брайън твърди, че „данните за второто тримесечие са по-силни от най-очакваното. Растежът на БВП от 7,7 на сто на годишна база предоставя реални доказателства, че нашата голяма рецесия може да бъде изпратена в учебниците по история“.

„Силата на възстановяването сега е такава, че правителството не се нуждае от никакви допълнителни мерки за икономии, за да дефинира размера на публичните финанси. Необходимо е да се запази стабилността на разходите, но има и възможност да се намалят данъците“, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *