Искат по-нисък данък за колите на газ

Автомобилите на газ са най-екологични и на практика не замърсяват въздуха, затова отново ще поставя въпроса за намаляване на данъка за тях. Това заяви за „Труд“ депутатът от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.Искат по-нисък данък за колите на газ.

Резултат с изображение за данък коли

Още през миналата година, преди гласуването на бюджета за 2019 г., депутати от „Обединени патриоти“ бяха предложили промени в Закона за местните данъци и такси, които предвиждат по-малък налог за автомобилите на газ. Законопроектът им обаче въобще не стигнал до гласуване в пленарната зала на парламента. Искат по-нисък данък за колите на газ.

Гледали го само в комисия и нямало никакви обяснения защо не влиза за гласуване в зала. По това време от ГЕРБ даваха уклончиви обяснения за бавенето на законопроекта на патриотите. Депутати твърдяха, че голяма част от колите с газови бутилки били и на бензин и не се знаело реално с какво гориво вървят. Подобно твърдение е нелепо, репликираха от опозицията и допуснаха, че финансовият министър Владислав Горанов е против намаляване на данъка за автомобили на газ, информира в.Труд.

Автомобилите с газови уредби, които са преминали периодичен технически преглед към ноември, са 397 466 броя, отговориха от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ на запитване на „Труд“. Това са около 12% от автомобилите в страната.

Към 1 ноември в България се движат 215 424 автомобила, в чийто талон е записано, че са на газ, сочат пък данните на КАТ. Най-голям – 175 549, е броят на колите на газ и бензин, 19 927 са само на втечнен нефтен газ (пропан бутан), а 19 523 са само на природен газ (метан). Данните на КАТ обаче включват само фабрично монтираните газови уредби преди първа регистрация. Сред тях са и най-новите автобуси в София и други градове, чийто двигатели се задвижват на метан. Ако авто-газовата уредба е монтирана у нас, шофьорът трябва да ходи специално в КАТ, за да си смени талона на колата, което се прави от малко хора, уточниха експерти пред „Труд“. Сред колите с газови уредби са почти 100% от такситата, но има и единични бройки от скъпи марки като Бентли и Порше.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *