Италианците продават златните си бижута, притиснати от коронавирусната криза

Масимилиано Барота наблюдава нарастване на клиентите, които идват да продават златото си в неговите магазини в Рим, тъй като италианците усещат икономическата болка от въведената от правителството карантина, целяща да ограничи една от най-лошите епидемии от COVID-19 в света.

Златни обеци Поморие 6.91 гр.

Осемседмичната блокада започна постепенно се облекчава от 4-ти май, но тази карантина постави италианската икономика на колене, като бизнесът беше натоварен с огромни задължения, а десетки хиляди останаха без работа.

Европейската комисия очаква икономиката на Италия да се свие с близо 10% през тази година, информира bnr.bg.

Ключовите играчи, които могат да изведат Италия от кризата

„Забелязваме увеличение с около 50% при нашите покупки на злато от частни клиенти през тази година, особено през последните две седмици“, заяви пред Ройтерс г-н Барота, мениджър на три магазина „Compro Oro“ (Купувам злато).

Златарските магазини, които наброяват около 6000 в цялата страна, според държавният регулатори за този сектор OAS, се появиха по време на последната дълбока рецесия в Италия през 2012 г., когато хората, борещи са да оцелеят, продаваха всичко – от сватбени пръстени до златни зъбни коронки.

Бергамо пред нова криза - по 100 трупа на ден, няма къде да ги ...

Тези магазини обаче не са единственият вариант за силно притиснатите от кризата италианци. Заложните къщи, където хората продават своите дребни украшения или ги използват като обезпечение за заеми, са много по-слабо разпространени, но и те сега правят оживена търговия.Италия оставя отворени само хранителните магазини и аптеките ...

„Все още плащам за къщата, в която живея със съпругата си. Животът е скъп, ипотеката е висока, какво мога да направя?“, оплака се пенсионерът Назарено Бучи, докато напускаше заложната къща Affide в Piazza Monte di Pieta, централния площад на Рим, известен с заложните си къщи от 17-и век.

Пазарът на злато в Италия не се състои само от разпродажби на семейни наследства.

Смятан за безопасен актив във времена на хаос, благородният метал също така отчита голямо увеличение от страна на купувачите, което доведе до неотдавнашно повишаване на неговата цена.

Извънредните мерки в Италия ще се отменят на 4 етапа, фризьорските ...

Масимилиано Барота заяви пред Ройтерс, че през последните два месеца търсенето на златни кюлчета и монети в неговия магазин, който продължи да работи онлайн по време на въведената национална блокада, се е увеличило с 50% в сравнение с миналата година, въпреки че цената на грам се е повишила с 25% от декември насам.

Италианец, който инвестира в злато през последния месец и поиска да остане анонимен, сподели, че току-що е купил няколко монети от Британския монетен двор, част от колекцията „Зверовете на кралицата“, емитирана от Кралския монетен двор в платина, злато и сребро от 2016 г.

Словения затвори границата си с Италия - Economy.bg

„Възползвах се преди време да закупя тези монети за около 1100 евро всяка една. Сега те струват около 1700 евро“, похвали се той.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *