Какво е бизнес “менторство”?

Всеки иска ментор.Той по принцип е преуспял бизнесмен, който предоставя съвети и следи вашия прогрес. Обикновено се срещате с този човек веднъж седмично и той ви разкрива тайните на успеха.

Менторството набира голяма популярност. Някои стартиращи предприемачи и финансисти дори мислят, че без този съветник, нищо не биха постигнали. Това е малко преувеличено. Нека бъдем реалисти, можем и сами да се справим, но е много по-добре да имаме помощта на някой с опит.

Съществуват различни видове менторство.

В скорошна публикация в LinkedIn, рисковият инвеститор Робърт Херджавек коментира, че “менторството има много различни форми”.

“Аз възприемам менторството като поредица от моменти и случки с определени хора по време на цялата ми кариера” пише Херджавек. “Дали съм имал винаги един единствен човек, който да ме напътства? Не, това не бе част от моя кариерен път”.

Вместо срещи по кафенета и заучени изказвания, Херджавек е черпил мъдрост от различни източници. Много хора са били негови ментори, макар да не са били на кафе с него.

Той дава пример с неговия “неофициален” ментор, Уарен Авис, основател на Awis Rent a Car. “Авис бе първият човек, който ми каза, че имам грешен подход към продажбите. Това е урок, който никога не забравих”. Авис посочва, че подхода му е без възможност за развитие. Той го оприличава на грешната практика на продавач на хотдози. “Ако искаш да напреднеш трябва да си човека, който доставя продуктите на продавача, а не този, който стои на сергията”.

Този урок не превръща Авис в негов “ментор”. “Дали се срещахме всяка седмица да пием кафе и да обсъждаме моите успехи и цели в кариерата. Разбира се, че не.” пише Херджавек. Авис все пак е бил източник на мъдрост и напътствия, когато е имал нужда от тях.

За една цяла кариера можете да срещнете много “ментори” като Авис, ако сте отворени към тях. Тези моменти на подкрепа и съвет ще бъдат също толкова важни, колкото формалните отношения с тези хора.

“Спрете с имейлите “Ще ми бъдеш ли ментор” и започнете да забелязвате менторските моменти около вас” – съветва Херджавек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *