КНСБ изброи над 63 големи и средни предприятия, ударени от кризата

Повече от 63 средни и големи предприятия, в които работят над 37 000 души, са пряко засегнати от коронакризата.Има бум на безработните в Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, твърдят синдикатите .КНСБ изброи над 63 големи и средни предприятия, ударени от кризата.

 Илияна Кирилова

Това показва експресно проучване на КНСБ. Според анкетата 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 22% прибягват към неплатен отпуск, в 13% предстоят или вече има съкращения.

Наблюденията на регионалните профсъюзи показват, че в момента много хора сами искат да излязат в платен годишен отпуск – със съзнанието, че така ще се предпазят от зараза, а и защото не е ясно дали изобщо ще има лятна ваканция, информира segabg.com.

КНСБ: Таван за цените на дезинфектантите
В поручването са включени компании, които не са от официално забранените дейности (като ресторанти, хотели, туроператори, молове и т.н.). Става дума основно за промишлени предприятия.

Най-много безработни са регистрирани в Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора, сочат данните на КНСБ. Във Велико Търново в бюрото по труда сега се записват по 40-50 души на ден – при средно 10-5 души преди епидемията. Драстичното увеличение идва и от това, че много хора се завръщат от чужбина и се регистрират като безработни, коментират синдикалистите.КНСБ изброи над 63 големи и средни предприятия, ударени от кризата.

Майтапи ли се КНСБ? Средна заплата от 1950 лева до 2022 г. е възможна

КНСБ разпространи справка за някои от най-засегнатите предприятия и техния персонал:

 

Карнобат, Бургаска област – „СЕ Борднетце – България ЕООД“, където работят 2600 човека, разпуснати са всички, които имат право на платен отпуск

Люляково, Бургаска област – „Нурсан Отомотив” ЕООД, където работят 1047 работника, а всеки, който има право на отпуск, си е вкъщи

Димитровград – „Язаки България ЕООД“, където работят 2500 човека, и има данни, че фирмата ще прекрати дейност

Сливен – „Язаки България“ ЕООД, 400 работници в платен отпуск

Пазарджик – „Костал България Аутомотив ЕООД“, където работят 2000 човека и всички са в платен отпуск.

Перник – „Стомана Индъстри“ АД, където работят 1175, а съкратените до момента са  301

Враца – „СЕ Борднетце – България ЕООД-клон Враца“, където работят 1300, а 1200 са в платен отпуск

Варна – в Градския транспорт работят 1000 човека, 120 шофьори и 37 кондуктури са в платен отпуск

Търговище – „Мебел Стил“ ООД, където работят 650 човека и са в двуседмичен неплатен отпуск

Стара Загора – „Средна гора“ АД,  460 работника, почти всички са в платен отпуск, ако положението продължи до два месеца, ще бъдат съкратени 50% от работещите.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *