Кога средната пенсия ще достигне 200 евро

Следа 1 юли 2019 г. средният размер на пенсиите в България най-сетне ще достигне 200 евро. Това показват предварителните разчети на правителството и Националния осигурителен институт за индексирането на пенсиите по швейцарското правило.

Резултат с изображение за пенсии

Вместо с предвижданите до момента 4,6% увеличението на пенсиите от 1 юли 2019 г. ще е с 5,7% заради по-голямото от предвижданото увеличение на заплатите. Ако тази прогноза се запази, то предвижданите за края на 2018 г. средни пенсии от 371 лв. ще бъдат увеличени с 20,35 лв. вместо с очакваните до този момент 17,06 лв. Така през 2019 г. средната пенсия ще стане 391,35 лв., а не 388,06 лв.

По-голямото увеличение на пенсиите по швейцарското правило е заради ръста на средния осигурителен доход с 8,7% през 2018 г., обясни социалният министър Бисер Петков в интервю за Би Ти Ви.

Швейцарското правило предвижда, че пенсиите се индексират със сбора от половината инфлация и половината ръст на средния осигурителен доход.

Доходите от труд в България растат най-бързо в ЕС. 8,3% е нарастването на средната заплата, каза Бисер Петков. Базата на заплатите обаче била ниска и това увеличение трудно се усещало от хората, допълни социалният министър, информира в.24 часа.

От началото на следващата година отпада и таванът за размера на новоотпуснатите пенсии, обяви още Бисер Петков. Така те ще се изчисляват върху реално внесените осигуровки. При тези, отпуснати до 1 януари 2019 г., пък таванът ще бъде увеличен от 35 на 40 на сто от максималния осигурителен доход, който е 2600 лв. Това означава, че размерът на високите пенсии ще се увеличи от 910 на 1040 лв. месечно.

Голяма част от хората имат кухи партиди в частните универсални пенсионни фондове, защото по тях не постъпват осигурителни вноски, коментира още социалният министър. Заради това и се предлагали различни варианти за изплащане на т.нар. втори пенсии на родените след 1960 г., обясни той.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *