Кои са най-продаваните електромобили на 2019 година

Електрическите автомобили заемат незначителния 1% по продажби на пазара на пътни превозни средства (ППС) и все още този бизнес е нерентабилен не само за американска компания Tesla, но и за много нейни конкуренти. Затова и традиционните автомобилни производители все още са слабо мотивирани да продават електрически автомобили в големи количества, но всички те се готвят за промени в близките няколко години, когато ще започнат да действат различните видове ограничения за моторни превозни средства (МПС) с дизелови и бензинови двигатели.

Резултат с изображение за електромобили

Въпреки това пазарът на електромобили е силно конкурентен, според едно от най-авторитетните спецализирани издание за този вид ППС InsideEV, което предлага класация на Топ 10 на най-продавани електромобили в САЩ през първата половина на тази година. Рейтингът се формира на базата на подробна информация за регистрираните електрически ППС и данни за продажбите от автомобилните производители, информира infostock.bg.

За цялата 2018 година са продадени 220 модела електрически превозни средства (BEV) и плъгин-хибриди (PHEV – задвижване чрез двигател с вътрешно горене и електрически двигател, но в този случай бензиновия двигател има спомагателна функция), като най-много – 150 са в Китай. Азиатската страна е най-големият пазар за електрически автомобили. Продажбите в Китай са нараснали с повече от 500 хиляди единици до 1.2 милиона през 2018 г. и са представлявали 56% от всички световни продажби на електрически автомобили.

Продажбите на електрически автомобили и плъгин-хибриди в САЩ са нараснали със 79%, като бестселър и локомотив на целия пазар – моделът на Tesla 3.

Темповете на растеж на продажбите на електромобили в Европа са по-умерени, което се дължи на два основни фактора, според InsideEV: на първо място са разработените, но непопуляризирани електромобили от почни всички големи производиетли, и на второ място – силно ограничаване на продажбите на плъгин-хибридите, заради различни регулации  в ЕС.

Топ 10 на най-продаваните електромобили в САЩ през 2019 година:

10. Smart EQ fortwo (виж горе), продажби: 496. Това е двуместен градски хечбек, произведен и продаван от подразделението Smart на Daimler AG, представен през 1998 година на пазара.

9. Jaguar I-Pace, продажби: 1309. Електрическият кросоувър SUV е произведен от британската автомобилна компания Jaguar Land Rover (JLR) с марката Jaguar I-Pace и беше представен на пазара за продажба през март 2018 г., а доставките започнаха през втората половина на 2018 година. Това е първият електрически SUV от европейски автомобилен производител, а през първата година I-Pace стана един от най-престижните произведени електромобили, спечелила 62 международни награди.

8. Audi e-tron, продажби: 1835. Изцяло електрически кросоувър от среден размер, произведен от Audi AG, който е представен като концептуален автомобил на автомобилното изложение във Франкфурт през 2015 г. Електрическото Аudi се захранва от 95 kWh батерия, която може да се зарежда до 80% за около 30 минути при използване на високоскоростни зарядни устройства 150 kW. За зареждане в домашни условия има стандартно 11 kW зарядно устройство, което го зарежда за 8 часа и половина, а като допълнителна опция има зарядно устройство с 22 kW, което намалява времето за зареждане до 5 часа.

7. Volkswagen e-Golf, продажби: 1893. Първият модел Golf, който изцяло е електрически с мощност 114 конски сили, с предно предаване, захранва се от литиево-йонна батерия с мощност 24.2 kW.

6. BMW i3, продажби: 2207. Хечбек с висок покрив от клас B, който се произвежда и продава от BMW с електрически задвижващ механизъм, използващ задвижване на задните колела чрез едноскоростна трансмисия и Li-ion батерия с подово покритие и допълнителен бензинов двигател. Дебютира като концепция на Международното автомобилно изложение в Германия през 2013 г., а производството му започна през юли 2013 г. в Лайпциг, Германия.

5. Nissan Leaf, продажби: 5008. Компактен с 5 врати електрически хечбек, представен за пръв път в Япония и САЩ през декември 2010 г., а в момента на пазара е второто поколение от същата марка. При пълно зареждане на батерията пробегът е 243 км.

4. Tesla Model S, продажби: 7225. За първи път е представен на представен на 22 юни 2012 г., а след подобрения, моделите, произвеждани през 2019 година – Модел S Long Range изминава 600 км с едно зареждане. През 2019 г. списание Motor Trend го определи за най-добрата кола на годината в САЩ.

3. Chevrolet Bolt EV, продажби: 8281. Изцяло електрически хечбек с пет врати, продаван от Chevrolet, но разработен и произведен в партньорство с LG Corporation. Европейският му вариант е Opel Ampera-e. С едно зареждане изминава 383 км. Производството му за САЩ и Канада започва през ноември 2016 г. и е пуснат на пазара следващата година. Европейската версия започва да се произвежда през февруари 2017 г.

2. Tesla Model X, продажби: 9000. Луксозен SUV от среден размер с уникална концепция, като използва крила на сокол вместо традиционните автомобилни врати. Прототипът е представен на дизайнерските студия на Тесла на 9 февруари 2012 г., а е на пазара от септември 2015 година. С едно зареждане изминава 402-523 км.

1. Tesla Model 3, продажби: 67 650. Луксозен изцяло електрически седан с четири врати. Стандартната версия на модела изминава 354 км с едно зареждане, а версията за дълги разстояния 523 км. За първи път е представен през 2016 година, а в средата на 2017 г. започва масово производство, като първият електромобил от поточната линия излиза на 7 юли 2017 година. На 1 юли 2018 г. Tesla обявява, че е постигната целта за производство на 5000 коли за седмица.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *