Кои са най-скъпите футболни първенства в Европа

Футболът е не само един от най-зрелищните спортове, но и един от най-скъпите, в които се влагат огромни средства. Консултантската компания Deloitte представи своя 28-и ежегоден анализ „Годишен преглед на футболните финанси 2019 г.“, в който освен актуални данни за финансите, които се въртят в най-популярния спорт в Европа, анализаторите разглеждат финансовите тенденции във футболната индустрия.Кои са най-скъпите футболни първенства в Европа.

Резултат с изображение за английски футбол

Както се отбелязва в анализа, футболните клубове използват всички възможни средства за постигане на успех, включително и чрез различни форми на финансиране.

Кои са осемте най-богати национални първенства по футбол в Европа за сезона 2017-2018 година:

8. Първенството на Холандия, приходи: 495 милиона евро. Неуспехите на холандските футболни клубове през последните години се превърнаха в стимул за обсъждане на нови реформи, които могат да променят положението в националния футбол за по-добро. Начертани бяха три направления: по-ефективно управление на приходите, инвестиране за развитие на млади таланти, промяна на формата на първенството и увеличаване на рекламата. Първите резултати вече са налице, страната на лалета вече заема 8-мо място в класацията на УЕФА.

7. Шампионатът на Турция, приходи: 731 милиона евро. Отминалият сезон за футболното първенство на южната ни съседка се отличава с нови договори за телевизионни предавания, което доведе до увеличение на приходите с почти 250 милиона евро. Очакванията са този ръст на приходите да се запази през следващите пет сезона, когато ще бъде направена и по-прецизна оценка от новите договори за телевизионните права за излъчване на мачовете, според анализаторите на Deloitte. Те прогнозират, че турското футболно първенство не само ще задържи тази седма позиция, но е възможно и да се изкачи поне с едно място по-нагоре в класацията на УЕФА.

6. Първенството на Русия, приходи: 813 милиона евро. Руската първа лига изпревари турското първенство, което се дължи също на новите телевизионни права, които допринесоха приходите да се увеличат с 33%. Допълнителен стимул бе проведеното в Руската федерация Световно първенство през 2018 година, заради което държавата и отделни елитни клубове развиха инфраструктурата си, получиха по-голяма популярност, което дава надежда, че приходите ще растат през следващите сезони, според анализаторите на Deloitte, информира infostock.bg.

5. Френската Лига 1, приходи: 1 692 милиона евро. Всички клубове от висшата френска лига отчитат нарастване на приходите през отминалия сезон, като средното нарастване е със с 17% в сравнение с предишния сезона 2016-2017. Клубовете са инвестирали в увеличаването на възнагражденията на играчите, както и в търсенето и привличането на нови таланти. Най-голям е ръстът за заплати на футболистите в клуба от Марсилия „Олимпик“, с 43%, превишавайки 125 милиона евро, докато разходите за заплати в „Пари Сен Жермен“ са около 60 милиона евро, което представлява една трета от общия ръст на разходите. Третото място по увеличаване на разходите заема клубът на Монако, който е повишил разходите си с повече от 30%. На тези три клуба се падат повече от 70% от общите разходи за френската Лига 1 за миналия сезон.

4. Серия А на Италия, приходи: 2 217 милиона евро. Разходите за заплати на клубовете от италианската първа група нарастват с най-ниските темпове в „голямата европейска петорк“ през миналия сезон. Съотношението на заплатите към приходите спадна до 66%, което е най-ниското ниво от сезон 2005-2006 насам. Седем клуба от Серия А съобщават за намаляване на разходите за заплати през сезона 2017-2018 г., докато общите разходи се увеличиха само с 5%.

3. Ла Лига, шампионатът на Испания, приходи: 3 073 милиона евро. Всички клубове в Ла Лига са увеличили разходите за заплати с 20% за трета поредна година. Нарастването на заплатите е почти равен на ръста на приходите на клубовете, което до голяма степен се дължи на повишените приходи от телевизионно излъчване през сезоните 2015-2016 и 2016-2017. През миналия сезон общите разходи на клубовете на Ла Лига са се увеличили с над 2 млрд. евро за първи път в историята на националното футболно първенство на Испания, като нарастването е с 340 милиона евро. Така разходите за заплати например на ФК Барселона са се увеличили с 40% и са надхвърлили 500 млн. евро, което се дължи на възобновени големите договори и трансфери.

2. Бундеслигата, първенството на Германия, приходи: 3 168 милиона евро. Клубовете в Германия имат най- ниското съотношение на заплатите към доходите (53%) от всички шампионати от „голямата петорка“ в Европа, тъй като разходите за заплати нарастват в съответствие с повишаването на приходите. Общите разходи се увеличават с 200 млн. евро, като клубовете инвестират допълнителни средства за привличане на нови талантливи играчи и задържане на доказали се футболисти с титулярни места на терена. Анализаторите прогнозират, че съотношението на заплатите към приходите в Бундеслигата ще достигне по-високо ниво, спрямо последното десетилетие, но ще остане сравнително ниско в сравнение с другите първенства от „голямата петорка“.

1. Английската висша лига (Премиършип), приходи: 5 440 милиона евро. Разходите за заплати в 20-те отбора от Премиеършип са нараснали с 15% преми миналия сезон, достигайки почти 2.9 млрд. паунда (3.2 млрд. евро). В същото време нарастват и приходите, което доведе до високо съотношение между заплата и приходи от 59%, което е най-високото в Европа. Три клуба са обявили рекордни оперативни приходи, които превишават 100 милиона евро за сезон 2017-2018.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *