Кои сектори у нас ще пострадат най-много от световната финансова криза?

Намаляване на икономическия ръст и износа заради свиването на инвестиционната активност и загубата на конкурентоспособност. Това е ефектът от световната финансова криза, който ще се прояви и в нашата страна.
Кои все пак са секторите от реалната икономика, които най-силно ще пострадат или които вече изпитват ударите на рецесията, тръгнала от САЩ и поразила някои от икономиките в Европейския съюз?
В.Пари се опита да намери коментарите на икономисти и производители по този въпрос.
Потърпевши
Икономистите без колебание поставят на първо място сред засегнатите строителството и пазара на недвижими имоти. Причината е затрудненият достъп до финансов ресурс за реализиране на проектите и свитото търсене. Според Лъчезар Богданов от Industry Watch най-рязко ще усетят кризата тези компании, които са слабо капитализирани и не могат да разчитат на собствен капитал. Курортното строителство също ще пострада много, защото там вече се оттеглиха основните инвеститори – англичаните, смята Александър Божков от Центъра за икономическо развитие. Но и в тези два сектора има ниши, които според икономистите ще продължат да се развиват добре – строителството на жилища в големите градове и промишленото строителство.
На второ място е тежката индустрия – преработването на метали, производството на големи машини. Защото в условия на криза в най-голяма степен се свива потреблението на мащабни продукти, коментира Димитър Чобанов от Института за пазарна икономика. И защото това са сектори, свързани с мащабни инвестиционни проекти, чието финансиране е подложено на риск.
Всички износители за Европа също ще започнат да изпитват сериозни затруднения, смята Георги Ангелов от институт Отворено общество. Западна Европа вече е завладяна от рецесия и ще свие поръчките.
Прогноза
Българската индустрия не е огледално копие на глобалната икономика, казва Лъчезар Богданов. Според него големи фалити у нас едва ли ще има. При новите условия играчите трябва да променят стратегията си, казва Георги Ангелов от институт Отворено общество. Някои компании пък печелят от това, че контрагентите им от САЩ и Западна Европа заради затрудненията прехвърлят производствата си при тях. Такъв е случаят с ВСК Кентавър. Производителят на инструменти за металорежещи машини ще поеме още повече поръчки от американската компания Кенаметъл, която произвежда стругове и фрези в 33 завода в цял свят.
Дори и най-засегнатите – строителните компании, с нетърпение очакват разпределянето на бюджетния излишък, който ще се излее в редица инфраструктурни проекти. За българските банки излишъкът е също живителна глътка.
ipo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *