Краят на петролната епоха и най-уязвимите отрасли

Дискусиите за въздействието на високите цени на петрола и намаляването на запасите от „черно злато“ продължават вече десетилетия. Напоследък те се засилиха, тъй като все повече хора смятат, че наближава краят на епохата на масовото потребление на петрол.

Разчетите към момента сочат, че проблемът с петрола ще започне през 2020 година, но има мнения, че това ще бъде през следващото десетилетие – 2030 г. По-важно е обаче не кога ще бъде началото на петролната криза, а какви ще бъдат последиците от нея.

Някои казват, че светът е толкова силно зависима от „черното злато“, че след неговото изчерпване обичайният начин на живот на планетата ще се промени драстично, прогнозират от Oil Price. Други, които защитават не по-малко крайни възгледи, очакват с нетърпение кога светът „ще се очисти“.

Истината е някъде по средата. „Зелената“ енергия постига сериозни успехи, тъй като става по-евтина и по-лесна за приложение, въпреки това възможните сериозни последици, след като достигна производството на петрол достигне своя пик, не бива да бъдат подценявани.

Обществото ще преживее доста трудни години, тъй като „черното злато“ е заело много голямо място в живота ни. Със сигурност няма да се сбъдната мрачните прогнози за живот без електричество и прекъсване на връзката между градове и континенти, тъй като няма да има гориво за транспортните средства, но петролът е основна суровина, която се използва в много важни области.

Селско стопанство

Индустриализираното селското стопанство е огромен консуматор на петрелни продукти не само за селскостопанска техника. Известно е, че използването на специални торове увеличава добивите селскостопанската продукция и това пък е част от храната на милиарди хора и на практика елиминира глада в повечето страни от развиващите се държави в света.

Торовете поглъщат само 20% от общото потребление на енергия в индустрията, но това е може би най-важният компонент на селското стопанство след водата.
Най-разпространената химическа смес в торовата индустрия се получава по метода на катализата на Haber-Bosch, при който от атмосферен азот и водород се получава амоняк под висока температура и налягане и при наличие на железен катализатор. Водородът по този метод се произвежда основно от петрол.

Производството на торове ще спадне драстично веднага, след като петролните запаси се изчерпят. За щастие, има дискусии за използването на метан вместо водород. И докато не се изчерпят запасите от природен газ не бива да се притесняваме, че хамбургерите от McDonalds ye изчезнат.

Производство на пластмаси

През 2011 г. 2,7% от общото потребление на петрол в САЩ е отишло за производство на пластмаси. Получените специални гранули са основната суровина за производството на пластмаса.

Пластмасовите бутилки, торбички, контейнери за съхранение на храни отпадъци и хиляди други малки неща, които се използват в ежедневието, са изработени от гранулите, добити от преработката на петрола.

Природозащитниците призовават да се сложи край на използването на петрол и газ за производство на пластмаси, но, според различни оценки, светът може да забрави пластмасата, тъй като в момента 3-4% от общия добив на петрол отива за производство на пластмаси.

Химическа промишленост

10% от петрола се преработва в суровини за химическата промишленост, която присъства в почти всички аспекти на живота за по-голямата част от населението на планетата. 80% от козметика се изработва от петролни продукти, включително повечето от компонентите на парфюмите, оцветителите, кремовете за бръснене, шампоаните и балсамите.

Това пък означава, че спазването на лична хигиена и чистота като цяло ще бъде по-трудно. Не бива да се забравя, че глицеринът, който се произвежда от преработката на петрола, е важен компонент при производството на сапуни и други почистващи препарати.

Медицината

Дните, когато третирането на рани със суров, са отдавна отминали, но „черното злато“ все още е необходимо на медицината. С негови производни се правят протези, превръзки, очила, сърдечни клапи и други неща, които позволяват на хората да живеят по-дълго и по-щастливи.

Освен това суровият петрол е важен компонент за фармацевтичните продукти, които се произвеждат от световни компании като Bayer и Pfizer. Те са и сред най-голeмите потребители на петрол във фармацията. От друга страна пластмасата се използва за опак. Повече от 1,5 млн. тона пластмаса са използвани в медицината, а това означава, че дефицитът на петрол ще засегне лекарите и техните пациенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *