Либия прие резолюцията на ООН, спира огъня

Министърът на външните работи на Либия Муса Куса е заявил, че съгласно резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, приета тази нощ, Триполи прекратява офанзивата срещу бунтовниците с цел да запази цивилното население.
Той е допълнил, че Съветът за сигурност е действал неразумно, като е дал разрешение за военни действия срещу Либия. По думите на Куса това е нарушаване на суверенитета на страната му.
Съветът за сигурност на ООН прие с 10 гласа „за“ и 5 въздържали се резолюция 1973, с която се въвежда зона, забранена за полети на либийски самолети. САЩ, Великобритания и Франция -подкрепиха резолюцията заедно със седем от членовете, които се избират на ротационен принцип – Босна, Колумбия, Габон, Ливан, Нигерия, Португалия и Южна Африка, а Русия, Китай, Бразилия, Индия и Германия се въздържаха.
Впоследствие говорителят на френското правителство Франсоа Бароен заяви, че военните удари срещу Либия след резолюцията на ООН ще започнат „скоро“, „до няколко часа“ и Франция „ще участва“ в тях. Великобритания, Дания, Норвегия и Канада също обявиха, че ще се включат в операцията с изтребители.
САЩобявиха, че обмислят кога да се включат в операцията, а либийският лидер Муамар Кадафи предупреди да не се предприема никаква офанзива срещу Либия, като заплаши „да превърне в ад живота“ на онези, които нападнат страната, съобщи АФП.
 

Финанси
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *