Лондон ще поиска от ЕС 9 млрд. паунда след Brexit

Великобритания ще поиска от ЕС да й бъдат върнати 9 млрд. паунда (11 млрд. долара), които се съхраняват в Европейската инвестиционна банка.

Според експертно правно становище, изготвено по искане на правителството преди началото на преговорите между Лондон и Брюксел по условията на Brexit, се отбелязва, че „правителството не само че няма правно задължение да плаща каквото и да било на Брюксел, но ЕС трябва да върне на Великобритания нейния дял в капитала на Европейската инвестиционна банка“. Според изчисленията на британските юристи, става въпрос за около 9-10 милиарда паунда.

По-рано медии, позоваващи се на европейски преговарящи, съобщиха, че ЕС планира да поиска от Великобритания да изплати 60 млрд. евро за поети по-рано задължения. По-късно британски вестници съобщиха, че премиерът Тереза Мей не планира да плаща тази „сметка за Brexit“.

Британското правителство е длъжно да готви планове за вариант, при който ЕС и Лондон не постигат споразумение за излизане на страната от ЕС, посочва парламентарна комисия в публикуван днес доклад, цитиран от Ройтерс.

Премиерът Тереза Мей, която ще задейства процеса на напускане на ЕС до края на месеца, заяви, че ще бъде готова да си тръгне от преговорите, дори ако не е постигнато споразумение, защото „е по-добре никакво споразумение, отколкото лошо споразумение“. Член 50 от Лисабонския договор позволява преговорите за излизане от ЕС да продължат до две години.

Комисията по външни работи на британския парламент предупреди, че провалът на преговорите ще бъде „силно негативен резултат“, който ще доведе до икономически загуби за двете страни и ще създаде несигурност и правна бъркотия за гражданите и бизнеса.

„Има реален шанс преговорите да се провалят“, се казва в изявление на председателя на комисията Криспин Блънт, член на управляващата Консервативна партия, информира investor.bg. „Затова правителството трябва да поиска от всички министерства да разработят план „няма сделка“, който да определи вероятните последствия и да направи предложения за намаляване на рисковете“, се добавя в изявлението.

Сред потенциалните проблеми от непостигане на споразумение са посочени внезапното връщане на митническата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, несъответствия в законодателствата и неяснота за бъдещето на британските граждани в ЕС и на европейските граждани във Великобритания. (БТА)

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *