МВФ прогнозира 1.7% икономически ръст на Русия

МВФ запази прогнозата си за икономически растеж на Русия от 1,7 на сто през 2018 година въпреки санкциите, заяви пред журналисти ръководителят на мисията на фонда в Москва Ернесто Рамирес Риго, цитиран от ТАСС.МВФ прогнозира 1.7% икономически ръст на Русия.

Резултат с изображение за русия икономика

По думите му в страната действат няколко различни фактора, санкциите не са единствените, които влияят на макроикономическата ситуация. Фондът е на мнение, че не разполага с достатъчно информация, за да преразглежда прогнозите си, допълни Рамирес, предава БТА.

Освен това според него цената на петрола нараства повече от очакваното и това компенсира въздействието на санкциите.

МВФ прогнозира и  смята за необходимо да се доведат докрай мерките за прочистване на банковата система в Русия предвид оздравяването на няколко големи чатни банки през 2017 година, се казва в документ на институцията.

В резултат на това оздравяване се е увеличил делът на държавното участие в сектора, възникнали са въпроси за адекватността на финансовата отчетност и е станала още по-очевидна необходимостта от по-нататъшно усъвършенстване на надзора, е посочено в документа, информира economynews.bg.

В доклад на Световната банка, цитиран от ТАСС, се казва, че възстановяването на икономиката на Русия продължава на фона на относително високите цени на петрола, което подобрява макроикономическата стабилност, но перспективите за увеличение на БВП в периода 2018-2020 година са ограничени в рамките на 1,5-1,5 на сто годишно. При все това в краткосрочна перспектива  прогнозите на МВФ могат да се променят под влияние на динамиката на цените на петрола, е посочено в документа.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *