Медодобивните гиганти увеличават капацитета на производството си

Производителите на мед планират да разширят капацитета на мините и на добива си до рекордни нива тази година, което вероятно ще добави натиск над цените, които падат рязко напоследък, пише Файненшъл таймс.

Цената на червения метал се срина миналата седмица до най-ниските си нива от 2010, заради признаците за забавяне на търсенето и нарастващия инвентар в Китай, който е далеч най-големият световен пазар на мед и други метали. Пазарът на мед е особено важен за инвеститори и спекуланти от цял свят, тъй като е добър индикатор за икономическата активност.

Глобалните медодобивни гиганти, като чилийската Codelco, Freeport-McMoRan, Glencore Xstrata и BHP Billiton – планират разширяване на капацитета на мините си, в резултат на което ще добавят към пазара между 1.1 милиона и 1.3 милиона тона мед годишно до 2016, по данни на SNL Financial.

Подобно увеличение би било приблизително равно на годишното производство от Ескондида, най-голямата мина в света, която гарантира 5% от световното предлагане.

„Добивът на мед започва да нараства с по-висок темп от търсенето, след дълъг период на ограничено и проблематично предлагане”, се сочеше в годишния доклад за дейността на Rio Tinto.

Плановете за разширяването на мините показват до каква степен медта е сред най-предпочитаните метали от глобалните добивни компании, предвид очакванията за силно търсене в дългосрочен план.

Ако настоящите слаби цени се запазят, обаче, не е изключено много от плановете за увеличаване на капацитета на мините да бъдат замразени.

Планираното увеличение на капацитета идва след увеличение от 6% през миналата година на добива на мед по света, което е значително по-висок темп от този от предходните години. Почти всички големи мини по света увеличиха производството си.

Тим Хъф, анализатор на RBC Capital Markets, сочи: „Смятаме, че много от планираните проекти ще стартират и ще има излишък от предлагане тази година и догодина, въпреки че винаги има възможност от забавяне”.

„Големите компании имат най-добрите възможности за навременно реализиране на проектите. При по-малките добивни компании вероятно ще има забавяния”.

Увеличението очаквано през 2014 ще е най-вече от т.нар. „проекти на зелено”, тези които стартират от нулата. Rio подготвя добива от една от най-големите мини в света – Ою Толгой в Монголия. Другите големи проекти, които стартират са Торомочо в Перу, притежавана от китайската Chinalco и Министро Халес, оперирана от чилийската държавна компания Codelco.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *