Млади учени задръстиха с SMS-и телефона на Борисов

Около 70-80 млади учени и студенти излязоха под дъжда на пореден протест срещу случващото се във фонда. 6 патрулки и 2 коли на жандармерията охраняваха протеста пред парадния вход на Президентството.
Организаторът на протеста Виктор Атанасов оповести по мегафон премиерския номер и призова всички да изпратят съобщение, с което да го помолят за помощ.„Време е министър-председателят на една европейска държава да вземе отношение по повод кражбите от Фонд „Научни изследвания“ и безобразията на собствения си министър, който покровителства корупцията“, коментира Атанасов.Младите учени настояват за „главите“ на просветния министър Сергей Игнатов и шефа на фонда Рангел Гюров.
Виктор Атанасов обясни, че протестът им не е политически, но отказът на парламента да състави комисия, която да разследва ситуацията във фонда говори, че проблемът е политически. По думите му Народното събрание е защитило министър Игнатов. Парламентарен трик е отложило изслушването му за неопределеното бъдеще.
„Този човек (Сергей Игнатов, б.р.) трябва да си подаде оставката. Не може в 21 век, в европейска държава, министър да покровителства корупцията“, обясни Атанасов. Той настоя и за спиране на плащанията по проектите във фонда. По думите му всички решения на изпълнителния съвет на ФНИ за незаконни, както е незаконно и назначаването на Рангел Гюров за негов шеф.
В тази връзка младите учени са входирали жалба в Административния съд за незаконността на назначаването на Гюров за директор на изпълнителния съвет.„Това назначаване е незаконно, защото той не е бил професор, когато то се е случило“, подчерта Виктор Атанасов.
Той се оплака, че с колегите си са подложени на едно сериозно оплюване: „Наблюдава се една полицейщина в науката, има лов на учени. Вече са блокирани и имейлите ни“.
На няколко пъти протестиращите надуха мощно мини вувузели, последвани от силни викове „Оставка, оставка“. Те носеха и различни плакати, сред които: „Пари за наука няма, пари за лъже-наука – 15 млн. лева“; „С големи суми – големи зулуми“ и „Лъжепрофесори :(, самозванци ни учат :(, ни управляват 🙁 🙁 :(„.
Младите учени се заканиха, че протестите ще продължат, ако няма развръзка по случая и по исканията им.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *