Може ли България да изнася тютюн за Китай

Надяваме се български оператор да бъде лицензиран, за да може да изнася тютюн за китайския пазар. Интересът на Китай в този аспект е още една възможност за реализация на тютюн на китайския пазар. Тази ниша и липса на ориенталски тютюн в Китай ще бъде запълнена евентуално, ако имаме одобрен български оператор. Може ли България да изнася тютюн за Китай?

Снимка: Ройтерс

Това мнение изрази Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това е едно продължение от 2015 г., когато български търговци проявиха интерес да изнасят тютюн за Китай, но поради тромави процедури за фитосанитарен контрол трябваше да се изчакат няколко години. През 2018 г. премиерите на Китай и България сложиха на трето място в двустранните си приоритети износа на български тютюн за Китай“, информира investor.bg.

След проследяването на пътя на тютюна от полето до експорта и експертното констатиране на ситуацията сред инспекторите се надяваме до 1 година да има поява на търговско дружество на сайта на тази тази мегакитайска структура, спомена още гостът.

„Eжегодно в Китай се произвеждат над 1 млн. хиляди тона тютюн, на 2-ро място е Индия с 800 000, на трето – Бразилия с 400 000 тона. В България ежегодно се произвеждат около 10 000 тона тютюн“, каза още Филев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *