МОК защитава ревниво марката ”Олимпиада”

Месарят Денис Спър напразно закачил рекламна табела с наденички във формата на олимпийските кръгове, магазин за цветя трябвало да свали символа, направен от стари станиолени хартии, а на Кралския балет – Бирмингам не било разрешено да кръсти най-новата си постановка „По-бързо, по-високо, по-силно“ – олимпийското мото също е под защитата на правото на търговска марка.
Олимпиадата още не е започнала, но във Великобритания има силно недоволство срещу мощта на спонсорите. Достойнството на игрите е застрашено от пълна комерсиализация, твърдят критиците, цитирани от „Ханделсблат“. Във Великобритания действа закон за олимпийските и параолимпийските игри, който защитава марката „Олимпиада“ и официалните спонсори от конкуренцията. Част от закона е строгият контрол върху изразните средства – освен съответните символи забранена за използване е и всякаква комбинация на две от думите (на английски): „игри, 2012, две хиляди и дванайсета, двайсет дванайсет“ или комбинация на някоя от тях с „Лондон, медали, спонсори, лято, злато, сребро, бронз“. „Все още срещу никого не е повдигнато обвинение“, заяви бившият министър на олимпийските игри Ричард Кранбърн в защита на закона, за приемането на който е отговорен.
Според министъра законът е помогнал за успешното финансиране на олимпийските игри, намирайки правилен баланс между спорта и спонсорството. „Фактът е, че за олимпиадата имаме нужда от 2 млрд. британски лири и 750 милиона от тях трябва да дойдат от спонсори“, каза той.
Сега 300 „шпиони“ следят за защитата на интересите на спонсорите – олимпийските символи вече могат да се използват само от 55-те официални спонсора на игрите, най-големите от които са Виза (Visa), Макдоналдс (McDonalds), Самсунг (Samsung) и Кока-Кола (Coca-Cola), която сама е предоставила над 100 милиона британски лири. Вече са невалидни и други рекламни договори, сключени от спортистите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *