“М-Тел” е инвестиция номер 1 за 2005 година

Рекордни 2,2 млрд. евро вложени “на зелено” у нас от чужди фирми

Общите инвестиции за 2005 г. са 5,5 млрд. евро, което е с 10% повече спрямо миналата година. Парите са вложени в изграждането на супермаркети, хотели, производство, енергетика, телекомуникации, транспорт. За 2006 г. се очаква те да стигнат 6,1 млрд. евро, като 2,3 млрд. евро от тях ще бъдат вложени от чужди фирми. За тази година българските инвестиции в чужбина са надхвърлили 250 млн. евро.

Австрийската сделка с „М-Тел“ е най-голямата инвестиция за тази година. Това обяви шефът на Българската агенция за инвестиции Павел Езекиев. С парафирането на договора за мобилния оператор и увеличаването на капитала му Австрия се нареди на първо място в класацията на чуждите инвестиции за 2005 г. Първият ни мобилен оператор бе продаден за 1,6 млрд. евро на мобилком аустрия, дъщерна компания на Телеком Аустрия.

Разширяването на бензиностанциите и на „Нефтохим Бургас“ пък нареди ЛУКОЙЛ на второ място сред инвеститорите. Сред най-големите вложения за годината са и тези на банките, уточни Езекиев. Трезорите увеличиха капитала си, който отива за инвестиционни кредити на малки и средни предприятия.

Само за деветте месеца на 2005 г. у нас са вложени 1,5 млрд. евро „на зелено“. Очаква се до края на годината те да стигнат 2,2 млрд. евро. Това е рекорд, като се има предвид, че в сумата не са включени значителни приходи от приватизация, поясни Павел Езекиев. Така страната ни се нарежда на първо място в света за 2005 година по размер на направените инвестиции спрямо брутния вътрешен продукт и втора в Източна Европа. Това сочат данните от доклада на Световната банка, цитирани от Езекиев.

Боряна Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *