Над 20 хиляди граждани и фирми вече са поискали да бъдат отсрочени банковите им кредити

Над 20 хиляди граждани и фирми вече са поискали да бъдат отсрочени банковите им кредити по утвърдения от БНБ ред, съобщиха от Асоциацията на търговските банки.граждани и фирми вече са поискали да бъдат отсрочени банковите им кредити.

Готвят ваканция за изплащащите банкови кредити - www.PlovdivMedia.bg

Оттам подчертават, че по искане на клиента срокът на договора му може да бъде удължен със съответното време за разсрочване на лихвата и главницата, или само на главницата по кредита, информира bnr.bg.

Заявки може да се подават до 22 юни.

В търговските банки е създадена организация за разсрочване на задълженията на клиенти, които изпитват трудности заради кризата с Covid-19, показа проверка на „Хоризонт”.граждани и фирми вече са поискали да бъдат отсрочени банковите им кредити.

Банките посочват облекченията при плащане на кредити

Отсрочването на плащания може да бъде заявено до 22 юни и да бъде най-много за шест месеца.

Повечето банки позволяват отсрочването на задълженията да бъде заявено дистанционно. Още с влизането на интернет страниците им има достатъчно голям и виден банер, който насочва към утвърдения от БНБ ред – за отсрочване само на главницата, на главницата и лихвата или за промени по револвиращите продукти.

Очаква се по-късно днес да станат ясни и имената на търговските банки, които ще отпускат безлихвени кредити до 4 500 лева за хора, които временно са останали без доходи заради пандемията.

БНБ даде 5 дни търговските банки да предложат мораториум върху ...

Става дума за схемата през Българската банка за развитие за 200 милиона лева за самоосигуряващите се лица и хората в неплатен отпуск.

За хората в неплатен отпуск се изисква да имат поне пет отработени дни през март и да са на работа поне от шест месеца, а за самоосигуряващите се – да докажат спад на доходите с поне 20 %.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *