НАСА прави свръхзвуков пътнически самолет

Ще взима разстоянието от Ню Йорк до Лос Анджелис за 3 часа

Инженери от американската космическа агенция НАСА разработват концепция за свръхзвуков пътнически самолет. Проектът е подсигурен с финансиране в размер на 390 милиона долара от бюджета на САЩ в рамките на 5 години.

Целта пред НАСА е да създаде работещ прототип на самолет с ниско ниво на шум от двигателите. Умален модел, разработен от инженери на НАСА и компанията Lockheed Martin, премина миналия месец изпитания в аеродинамична тръба.

Предполага се, че нивото на шум на самолета няма да превишава 65 dB, което е съизмеримо с това на автомобил. Именно ниското ниво на шум ще бъде главна отличителна особеност на свръхзвуковия самолет, в сравнение, например, със свръхзвуковия Конкорд, които генерира 90 dB шум, информира technews.bg.

Бъдещият самолет ще лети на височина 16 700 метра и се очаква да съкрати двойно времето за прелитане по маршрута Ню Йорк – Лос Анджелис, или от 6 на 3 часа. По план, самолетът трябва да бъде пуснат в комерсиална експлоатация през 2020 г.

В случай, че изпитанията преминат успешно, НАСА ще поиска от Конгреса на САЩ за свали забраната за полети на свръхзвукови самолети над територията на страната, която бе въведена през 1973 г.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *