Немските акции с изключително щедър дивидент

 

Снимка: Pixabay

Теодор Минчев

Кога е моментът да се инвестира на финансовите пазари? При корекции и мечи пазари… Според статистиката мечи пазари се появяват веднъж на всеки пет години на развитите пазари, като средното понижение във времетраенето им е около 30%, а средната продължителност около една година…

Как изглежда ситуацията при немския DAX? Индексът вече е в мечи пазар… Така за разлика от S&P 500, който е едва на около 10% от върха си, ситуацията при немския бенчмарк е далеч по-ясна.

Съответно потенциалът му за понижение, или пък възможността за измъкване от „мечи пазар“ са много по-добри, в сравнение с широкия щатски индекс. Не случайно, не са един и двама експертите, които предупреждават, че щатските индекси ще се представят по-зле от останалите световни индекси в следващата година.

Има нещо друго обаче, което би следвало да привлече вниманието на инвеститорите в много по-голяма степен – и това са дивидентите, плащани от немските компании.

Сред компонентите на SOFIX има само една компания, която се отличава с дивидент от над 4% през последните години – Адванс Терефонд. Сериозни въпросителни обаче, са налице за бъдещия дивидент на компанията, предвид на понижението на печалбата й от началото на годината. За деветмесечието, печалбата на Адванс се понижава с 67%, до 2.65 милиона лева.

В допълнение, инвеститорите на БФБ ще трябва да чакат до след средата на годината, за да получат дивидентите си, като едва ли ще има компания от SOFIX, въпреки понижението в цените, чиято дивидентна доходност ще превиши 4%.

Ако погледнем към компонентите на DAX обаче, ситуацията изглежда далеч по-различна. Поевтиняването в акциите на 30-те компании от индекса, направи така, че дивидентната доходност от 5% да е много често срещано явление, информира infostock.bg.

При това в среда на отрицателни лихви в еврозоната, които едва ли ще се повишат поне до лятото на следващата година.

И като бонус, много от компаниите плащат дивидента наведнъж, за разлика от американските компании, които често правят това всяко тримесечие. А някои от немските компании, ще разпределят дивидента си дори преди средата на следващата година.

Или казано по друг начин, инвеститорите ще вземат целия годишен дивидент, представляващ висока дивидентна доходност, при това без да трябва да чакат повече от половин година!

Другата добра новина за инвеститорите е, че немската икономика продължава да е силна, а компаниите, които плащат дивидент са добре познати и разпознаваеми от българските потребители. Или с други думи, тук инвеститорите могат да следват в пълна степен съвета на Питър Линч, който казва: „Иинвестирайте в компании, чиито продукти познавате.“

Колко точно е дивидентната доходност на немските компании?

* Данни – finanzen.net

Както се вижда от таблицата по-горе, с най-висока дивидентна доходност за следващата година се отличава Daimler. Тя е в размер на 7.4%, въз основа на текущите цени на акциите на немският производител на луксозни автомобили и прогнозирания брутен дивидент. Освен това, компанията се отличава и с най-висока корелация с немския индекс DAX, за последните тридесет дни.

Интересен е фактът, че с дивидентна доходност от по над 5% са още четири компонента на индекса – BASF, BMW, Covestro и Allianz. Тоест инвеститорите, търсещи висока дивидентна доходност, биха могли да диверсифицират портфейла си по сектори и компании, ако изключат акциите на BMW, които се покриват с Daimler по отношение на сектора.

Освен висока дивидентна доходност, посочените компании, се отличават и с ниски съотношения цена-печалба, като те са под 10 при всички от тях, с изключение на BASF. Вглеждайки се обаче, към съотношението на компанията на база на печалбата от предходната година, става ясно, че е налице очаквано понижение, което ще се предопредели от прогнозирания ръст на печалбата на компанията.

Сериозно подобрение на съотношението цена-печалба се очаква още при Covestro и Allianz.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на немски акции.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *