Нищо българско в „Стара планина“

София /КРОСС/ Единственото българско в месните продукти, правени по българския стандарт „Стара планина“, е трудът, вложен в тяхното производство. За това предупредиха пред в. „Република” хора от бранша, съобщава изданието.
Според тях публичното представяне на стандарта манипулира потребителите, защото те плащат почти двойно повече за продукт, направен най-често от вносно замразено месо. Произходът му обаче не се изписва на етикета.
Тъй като у нас недостигът на прясно свинско, телешко и говеждо месо е сериозен, най-често родните производители изкупуват от Бразилия и Аржентина. Там разходите по отглеждане на животните са ниски и съответно замразената продукция излиза евтино.
От Латинска Америка пристига говеждото, а свинското идва от Полша, Дания, Германия и Испания. От тези страни, включително и от Румъния, внасяме сланината. Подправките като черен и червен пипер, както и кимион, са от Виетнам.
Двойнодишащите опаковки и дори металните клипси, които захващат колбасите от двете им страни, се произвеждат най-често в Германия и Австрия.
Техниката, с която близо 450-те предприятия произвеждат у нас, е правена в Швейцария, Франция, Италия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *